ТОП-10

Інтернет відгукнувся на челябінського «заброду» рейтингом найбільших метеоритів, що колись упали на нашу планету

Mетеоритам, зазвичай, дають імена за назвою найближчого населеного пункту чи місцевості, де вони були виявлені, а фахівці поділяють їх на падіння і знахідки. Падіннями вважаються зібрані відразу ж після гальмування метеоритного тіла, що спостерігається, у земній атмосфері. У разі метеоритних дощів додаткові екземпляри нерідко знаходять протягом тривалого періоду.

Знахідки — це ті метеорити, падіння яких не спостерігалося. Їхня приналежність встановлюється на підставі особливостей речовинного складу. Більшість метеоритів у музеях і приватних колекціях представлено саме знахідками. Переважно їх виявляють у пустелях.

Вірогідність великої катастрофи, яку може спричинити падіння метеорита, украй мала, хоча деякі вчені уважно стежать за пересуваннями астероїда Апофіс, котрий має в діаметрі 390 метрів, який в 2036 році повинен пролетіти недалеко від Землі. А доки науковці вивчають, за справу беруться провісники. Приміром, офіційний представник верховного шамана Туви Андрій Дондуков заявив, що метеорит, який нещодавно впав у Челябінській області, то покарання за гріхи її жителів. Грішити в святому місці — блюзнірство, а саме в цих краях археологи свого часу знайшли 20 стародавніх поселень аріїв, наших прабатьків.

1. Намібійський велет

Знайомтеся, це Гоба — найбільший із знайдених метеоритів! Він упав приблизно 80 000 років тому. Цей залізний гігант вагою близько 66 тонн і об’ємом 9 кубометрів упав у доісторичний час, а був знайдений в Намібії біля Гротфонтейна в 1920-му.

Гоба переважно складається із заліза і вважається найважчим з усіх небесних тіл такого роду, які коли-небудь з’явилися на Землі. Він зберігається на місці падіння в Південно-Західній Африці, в Намібії, поблизу ферми Гоба-Уест. Це і найбільший на Землі шматок заліза природного походження. Щоправда, з 1920 року метеорит злегка зменшився: ерозія, наукові дослідження та вандалізм вкрали у нього майже шість тонн.

2. Тунгуська загадка

30 червня 1908 року в Сибіру в басейні річки Підкам’яна Тунгуска стався вибух метеорита, еквівалентний по силі, як вважається, 15 мегатоннам тротилу. Вибухова хвиля тоді повалила дерева на площі 2000 кв. км, двічі обігнула земну кулю і була зафіксована обсерваторіями по всьому світу. Кілька днів на території від Атлантики до Центрального Сибіру спостерігалося інтенсивне світіння неба.

Однак, що це було? Якщо метеорит, то на місці його падіння мав би з’явитися величезний кратер завглибшки з півкілометра. Та жодній з експедицій знайти його не вдалося ... Тунгуський метеорит належить, з одного боку, до найбільше вивчених, а з другого — до найзагадковіших явищ минулого сторіччя.

3. Метеоритний дощ-1833

У ніч на 13 листопада 1833 року над східною територією США пройшов метеоритний дощ. Він тривав безперервно протягом 10 годин!

За цей час на поверхню Землі випало близько 240 000 метеоритів різного розміру.

Джерелом метеоритного дощу-1833 став найпотужніший з відомих метеорних

потоків. Нині цей потік називають Леоніди на честь сузір’я Лева, на тлі якого його видно щороку у середині листопада.

4. Саттер Мілл

Цей метеорит з’явився над Землею 22 квітня 2012 року, рухаючись із шаленою швидкістю — 29 км/сек. Він пролетів над штатами Невада і Каліфорнія, розкидавши свої розпечені уламки, і вибухнув над Вашингтоном. Потужність вибуху була близько 4 кілотонн у тротиловому еквіваленті. Вчені з’ясували, що метеорит Саттер Мілл з’явився ще в перші дні існування нашої

Сонячної системи, а космічне тіло-прародитель сформувалося понад 4566,57 мільйона років тому.

5. Китайський каменепад

Понад рік тому, 11 лютого 2012 року, майже сотня метеоритних каменів впала на площі 100 квадратних кілометрів у одному з районів Китаю. Найбільший знайдений метеорит важив 12,6 кг. Вважається, що метеорити прилетіли з поясу астероїдів між Марсом і Юпітером.

6. Тітікакська знахідка

Цей метеорит упав у Перу біля озера Тітікака, недалеко від кордону з Болівією, 15 вересня 2007 року. Очевидці стверджували: спочатку чули сильний шум, схожий на звук літака, що падає, а потім вони побачили якесь падаюче тіло, охоплене вогнем. На місці падіння від вибуху утворився кратер діаметром 30 і завглибшки 6 метрів, з якого забив фонтан киплячої води. Ймовірно, в метеориті містилися отруйні речовини, оскільки у півтори тисячі людей, що живуть поблизу, майже відразу почала сильно боліти голова.

7. Куня-Ургенч

20 червня 1998 року поблизу туркменського міста Куня-Ургенч на бавовникове поле впав метеорит, найбільша частина якого важила 820 кг.

Перед падінням жителі бачили яскраве світло. Згодом знахідка, вік якої, як визначили, понад чотири мільярди років, отримала сертифікат Міжнародного метеоритного товариства. Тож саме цей вважається найбільшим серед кам’яних метеоритів, що падали в СНД, і третім у світі.

8. Стерлітамак

Залізний метеорит Стерлітамак вагою 315 кг впав на полі радгоспу в 20 км західніше від міста Стерлітамак уночі з 17 на 18 травня 1990 року. При падінні метеорита утворився кратер діаметром 10 метрів. Спочатку були знайдені дрібні металеві уламки, і тільки рік потому на глибині 12 метрів був знайдений найбільший уламок вагою 315 кг. Нині метеорит (0,5х0,4х0,25 метра) зберігається в Музеї археології та етнографії Уфимського наукового центру Російської академії наук.

9. Космічна злива

У березні 1976 року в китайській провінції Цзілінь пройшов найбільший метеоритний кам'яний дощ у світі, який тривав 37 хвилин. Космічні тіла падали на землю із швидкістю 12 км/сек. Потім знайшли близько сотні метеоритів, включаючи найбільший — 1,7-тонний метеорит Цзілінь (Гірін).

10. Сіхоте-Алінь

Метеорит упав на Далекому Сході в Уссурійській тайзі в горах Сіхоте-Алінь 12 лютого 1947 року. Він роздрібнився в атмосфері і випав у вигляді залізного дощу на площі 10 км2.

 «Залізяки», які падали з неба під час метеоритного дощу.

Після падіння утворилося понад 30 кратерів діаметром від 7 до 28 м і завглибшки до 6 метрів. Було зібрано близько 27 тонн метеоритної речовини.