ЗНО

А поки що абітурієнти «постраждали»  через мобільні телефони,
фальшиві довідки та… Піфагора

Цьогоріч незалежне тестування проведено на високому рівні й без ускладнень, зазначають в Українському центрі оцінювання якості освіти. За словами директора центру Ірини Зайцевої, жодного факту витоку інформації не зареєстровано. Єдине, були окремі порушення з боку учасників ЗНО, які або не ознайомились із правилами проведення незалежного тестування, або свідомо їх порушували. 

Тестові  «курйози»

Так, щоб потрапити до пункту тестування, вступники повинні були мати при собі три основні документи: паспорт або свідоцтво про народження, сертифікат і перепустку-запрошення. Втім, інколи ставилися до цього невідповідально й забували вдома один з них. Відтак можливість скласти ЗНО для цих молодих людей було втрачено. «Хоч інформаційну кампанію цього року організували добре, все ж слід у кожного абітурієнта брати підпис, що він ознайомився з правилами проведення ЗНО. Щоб не було дорікань на кшталт: я не дочитав, не знав тощо, — зазначає директор УЦОЯО. — Адже випускники — люди з атестатом зрілості — й повинні розуміти, що прийшовши складати тести, вони певною мірою вирішують свою долю».

У Київському РЦОЯО вирішили з’ясувати, чому саме виникали певні порушення з боку учасників ЗНО. «Оскільки цього року абітурієнти мали змогу отримати сертифікат поштою, в окремих випадках були нарікання, що «Укрпошта» спрацювала не дуже якісно, — розповідає директор Київського регіонального центру Світлана Сакаєва. — Загалом ми надрукували й розіслали учасникам близько 38 тис. сертифікатів. До нас повернулося близько 700 сертифікатів, оскільки або закінчився період зберігання на пошті, або була вказана неправильна адреса, або ж людина взагалі виїхала з указаного місця проживання і т. д. Більшості вступників ми додзвонилися, і вони отримали свої сертифікати та змогли пройти тестування. Але, на жаль, були й такі абітурієнти, які вказали невірні номери телефонів і ми не змогли з ними зв’язатися. І до початку тестування навіть до нас не звернулися — таких було всього 14 осіб на наш регіональний центр».

Світлана Вікторівна  зазначає, що цей незначний відсоток був би іще меншим, якби учасники тестування знову ж попередньо більш ретельніше ознайомилися з порядком проведення ЗНО. До речі, під час цьогорічного тестування центром було зафіксовано значно менше випадків користування мобільними телефонами й допоміжними друкованими засобами. Це можна об∂рунтувати ще й тим, що на багатьох пунктах завдяки Державній службі охорони використовували металошукачі. Цю практику в Київському РЦОЯО обіцяють продовжити й наступного року.

Окремі абітурієнти, які в день тестування з’явилися без необхідних документів, потім прагнули скласти цей предмет під час додаткової сесії. Працівники центру помітили, що молодими людьми надавалися фальшиві довідки — тепер п’ять таких документів перевіряють відповідні органи. Були й прикрі випадки, коли учасників ЗНО з аудиторії виводили за користування мобільним телефоном, що заборонено правилами. Приміром, на Львівщині, в абітурієнта, який справді не користувався телефоном і вже здавав роботу, завібрувала мобілка — робота була анульована. Адже телефон не можна було мати при собі під час проведення тестування.

Загалом найнижча явка 2011-го була на тестування з російської мови (її складали всього 65% від кількості зареєстрованих), найвища — з української мови та літератури (89,67%).

Підкачав  Піфагор?

Наступного року тестування не зазнає особливих змін, обіцяють в УЦОЯО. Поки що тут перш за все мізкують над тим, як спростити документ, з яким учасник приходить до пункту тестування. «Можливо, він повинен бути на одному аркуші: з одного боку сертифікат, а з іншого — перепустка. І тоді учаснику тестування буде легше орієнтуватися, — говорить Ірина Павлівна і додає, що деякі зміни в специфікації тестів-2012 плануються, але не кардинальні. — Будемо розмірковувати, які типи тестових завдань можна додати або вилучити».

Також майбутнє тестування проводитимуть раніше, ніж зазвичай — з 14 травня по 7 червня у зв’язку з проведенням в Україні Євро-2012. А поки що УЦОЯО планує в жовтні цього року серед студентів 1-2 курсів ВНЗ провести апробацію тесту загальної навчальної компетентності — на здібності до навчання. «Торік тривала підготовка матеріалів, цього року відбудеться апробація і наступного — висновки, чи потрібно вводити такий тест на всеукраїнському рівні», — резюмує І. Зайцева. Завдяки такому тесту виші зможуть проаналізувати, кого ж саме вони набрали. Адже, приміром, цьогорічне ЗНО з математики показало, що 30% абітурієнтів, для яких цей предмет у виші мав стати профільним, навіть не знають теорему Піфагора.