ГЕРАЛЬДИКА

Історичному гербові Проскурова виповнюється 215 років

Герб обласного центру Хмельниччини веде свій родовід із далекого минулого. Вважається, що започатковано цей символ ще в середині XVІІ століття.

- Не кожне місто має такий уславлений історією герб, -каже голова Хмельницького обласного відділення Українського геральдичного товариства, член Ради УГТ Валентин Ільїнський.

Валентин Михайлович розповів легенду, за якою благородний лицар Флоріан Шарий, предок роду шляхтичів Замойських, будучи смертельно пораненим трьома стрілами, поскаржився королю, що найбільше страждань йому завдають не рани, а земельні непорозуміння із сусідом. У подяку за доблесть Флоріана король викупив спірне село і віддав його нащадкам лицаря Замойським. Одночасно він подарував родині Замойських герб у вигляді трьох схрещених стріл.

Оскільки поселення тривалий час належало Замойським, то ці елементи родинного герба знайшли своє відображення у гербі міста. Документально це було затверджено саме 22 січня 1796 року, коли вийшов указ "Про герби міст Мінської, Волинської, Брацлавської та Подільської губерній".

Три стріли, у дещо зміненому вигляді, продовжували прикрашати герб Хмельницького і за радянських часів. 27 вересня 1990 року тодішній Хмельницький міський голова Михайло Чекман затвердив рішення "Про використання символіки на території міста Хмельницького", яким було відновлено історичний герб м. Проскурова як герб м. Хмельницького. Він являє собою іспанський заокруглений щит із трьома золотими перехрещеними стрілами на синьому тлі.