ВАЛЮТА

 Незначна девальвація гривні викликала неабияке занепокоєння у фахівців та пересічних громадян

Ось уже протягом кількох днів українську гривню трошки лихоманить — приховані процеси девальвації стали очевидними. Однак нічого особливо страшного насправді не сталося, про що говорять і у високих владних кабінетах, і незалежні експерти. Та для простих людей зазвичай ніякі пояснення не дають спокою, вони бачать цифри на обмінниках і швидко роблять свої висновки, вдаючись до тих чи тих дій. 5 вересня Нацбанк установив курс американського долара до української гривні на позначці 1:7,993. Комерційні банки цього дня продавали долари за курсом в середньому 8,19 грн за один «зелений», хоча чимало обмінних пунк?тів, особливо в центрі столиці, не «цуралися» і вищих позначок — 8,22–8,24. 6 вересня Нацбанк встановив такий самий курс американської валюти до гривні, як і днем раніше, а комерційні фін?установи продавали 1 долар за 8,22–8,25 гривні.

Нацбанк не вийшов…

Передісторія розпочалася ранком 4 вересня, коли у пресі з’явився прогноз  Міністерства фінансів, що в 2013—2014 роках середньорічний курс долара не перевищуватиме 8,4 грн. Того ж дня, як відомо, на валютному міжбанку торгові сесії було призупинено через те, що не було пропозицій із продажу валюти, а лише заявки на її купівлю. Нацбанк із інтервенцією на міжбанк не виходив. Саме тоді котирування досягло позначки 8,142—8,152 грн за долар.

На ці події Нацбанк відреагував коментарем директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олени Щербакової, яка зазначила, що деяке послаблення курсу національної валюти виникло за рахунок того, що було розширено гривневу ліквідність.

Директор департаменту фінансових ринків Ерсте Банку Роман Бондарь зниження курсу гривні цими днями пояснює сезонним фактором та негативними очікуваннями учасників ринку. «Також на це впливає негативна для України кон’юнктура на зовнішніх ринках і в першу чергу ситуація з цінами на сталь. За два попередніх тижні ціни на залізну руду впали з 113 до 89 доларів за тонну.

Водночас ціни на енергоносії, які становлять основну статтю імпорту країни, зростають», — зазначив він.

Утім, деякі експерти дивляться, як кажуть, значно глибше, тобто в саме коріння. Так, президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко вважає, що проблеми, які виникають зараз із гривнею, формуються за кількома напрямками, зокрема станом платіжного балансу та зовнішньо-економічною політикою держави.

«Останній є помилковим, який спрямований на зростання імпорту більше, ніж на зростання експорту. У нас великий дефіцит платіжного балансу, і якщо так буде тривати і надалі, то до кінця року ми отримаємо дефіцит торговельного балансу 20—22 млрд грн. А це якраз лежить в основі потенціальної девальвації гривні», — зазначив він.

Таким чином, глибинний аналіз відомого банківського експерта дав змогу йому намалювати не дуже райдужні перспективи. Треба додати до цього, що пан Сугоняко називав ці недоліки, які провокують до послаблення національної валюти, неодноразово в 2005—2006 роках, тобто ще в докризові часи. Щодо показників девальвації, які Україні потрібно чекати, якщо влада не робитиме кардинальних змін в економіці, то президент АУБ упевнений, що він цілком може досягти найближчим часом 30%. Цифра дуже серйозна.

Тягнемося до вільного плавання

Невже все так страшно? Згадаємо, що українська гривня девальвувала протягом останнього року чи не найменше серед валют багатьох країн Європи. Так, білоруський рубль став «тоншим» щодо долара з липня 2011-го по липень 2012 р. на 67%,  російський рубль — на 25,5%, євро – на 18,6%, фунт стерлінгів — на 5,45%. Тоді як за цей період гривня «схуднула» лише на 0,06%. Можливо, цей низький показник пов’язаний з тим, що наша валюта ніяк не може «піти у вільне плавання».

По суті про це каже народний депутат, член Спостережної ради Нацбанку Юрій Полунєєв. «У нас немає режиму «вільного плавання» гривні, однак до цього треба йти. Більш гнучкий валютний курс країни убезпечить економіку та населення від негативного впливу, в першу чергу, зовнішніх коливань. Щодо курсу гривні, то відбувається його звичайна корекція, так як це ми бачимо щоденно з доларом щодо євро чи іншими валютами», — констатує він.

Всі ці поради здебільшого стосуються влади та бізнесу, а простим людям важливо, що вони втратять завтра. Так, за повідомленнями агенції УНН, 5 вересня кілька українських банків запровадили внутрішнє розпорядження: продавати фізичним особам не більше як 300 доларів в одні руки. Експерт банку, який побажав залишитися невідомим, повідомив, що фінустанови спеціально не продають американської валюти, очікуючи на подальше знецінення гривні.

Чи можна вважати це серйозним сигналом, покаже найближче майбутнє.