Чому про чоловічий і жіночий бізнес говорять неначе про дві різні планети? Це при тому, що закони ринку для всіх однакові. 

Не в свої сани — сідай!

Розмірковуючи про різні способи стати самодостатніми, як не згадати незабутнього Френка Сінатру, котрий казав, що вважає себе щасливим, бо займається тим, що любить понад усе, та ще й одержує за це гроші. Чернігівські ділові пані обрали такий самий шлях до успіху: кожна взялася за приємну для себе справу, в якій спроможна створити конкуренцію. Та не все так просто. Який вигляд це має на ділі, з гумором змалювала учасниця форуму ділових і творчих жінок Чернігівщини Галина Пащенко: «За двома мисливцями погнався ведмідь. Один із втікачів на ходу запитує в іншого, чи швидко бігають клишоногі, і чує у відповідь: «Мене це не цікавить. Головне, щоб я біг попереду тебе!».

Ось такий підхід панує в економіці: хто попереду — той перемагає. Та чи готова наша сестра витримати таку жорстку дистанцію? Схоже, так. Жінки розмовляли про свій величезний, але ще не до кінця реалізований  потенціал, про досягнення і проблеми. А також про взаємини з бізнес-партнерами — чоловіками.

— На превеликий жаль, у нашій країні можливості так званої слабкої статі недооцінено, —  переконана голова обласної організації  Спілки жінок України, президент міської ліги (клубу) ділових та професійних жінок Ірина Дорожкіна. — Нам нікуди дітися від тисячоліттями виробленої у чоловіків психології, що жінка — людина іншого гатунку.

За великим рахунком, на бізнес-полі міряються розумом, наполегливістю і фортуною; холодний розрахунок, сила та войовничість Марса з емоційністю, красою і непередбачуваністю Венери. Причому слабка стать починає перетягувати на себе комерційну ковдру дедалі енергійніше. І не тільки там, де почувається «у своїх санях» — в харчовій та легкій промисловості, на освітянській ниві, в медицині тощо. Немає жодної галузі в області, де жінки-керівники не були б помітні. На них лежить велика економічна відповідальність, і це визнають чоловіки.

— Ми досягли таких успіхів, бо вміємо працювати на паритетних засадах з представниками протилежної статі, — у свою чергу зауважила керівник департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Оксана Сердюк. 

Кожне друге робоче місце дають жінки-підприємці. Фото автора

Рецепт  із загадкою

Тож чоловіки готові трохи «посунутися». На думку президента Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтина Іванова, ділові жінки — це благо. Завдяки їхнім зусиллям і згуртованості Чернігів вирізняється серед інших міст з кращого боку. Представниці ділового світу організовані, з концентрованими лідерськими якостями.

«У світі є дві основні школи менеджменту, побудови підприємницької команди. Перша — коли всі, від керівника до прибиральниці, діють як армія, як спортивна команда: безжалісна, сконцентрована на результаті. Інша — коли колектив будується як родина. Компанію очолює «батько» чи «мати». Завдяки їм закладаються довгострокові відносини — на все життя. Така компанія навчає дітей своїх працівників, влаштовує їх на роботу…», — розповів пан Костянтин.

Не треба й гадати, який варіант ближчий жінці. Вона, може, й підсвідомо, але привносить у колектив чоловіків материнські, жіночі ноти: чистоту, затишок, гостинність.

Та жінка не була б жінкою, якби, попри всі фінансові нюанси, не прагнула зробити світ красивішим. Тому на виставці «Презентую свою справу», яку представлено в рамках форуму, можна було побачити те, на що в більшості чоловіків просто не вистачило б ні терпіння, ні фантазії, ні уміння: вишивки, вироби з бісеру, в’язані кофтинки і спіднички, прикраси з натурального каміння, ляльки, обереги та багато іншого. «У моїй свідомості поняття «творчість» і «бізнес» тривалий час просто не поєднувалися, каже співзасновник Міжнародної асоціації дизайнерів «АРТ-БІСЕР» Анжеліка Сусоєнкова. — Тепер я розумію, що підприємець — це та людина, котра будує своє життя так, як хоче»...

Втім, більшість розумних і роботящих жінок звично «тягнуть воза», навіть не замислюючись над тим, що в житті можна щось змінити. Про характерну для українок ситуацію розповіла колишній інспектор-криміналіст міліції на пенсії, нині — директор кадрової агенції Тетяна Руденок: «Коли іноземна делегація, котра забажала побувати в звичайній сільській родині, почала розпитувати, де господарі знайшли такого гарного садівника,  зразкового городника, старанну прибиральницю, вправну кухарку і висококваліфіковану гувернантку, глава сімейства кожного разу стенав плечима і відповідав одне: «Та то моя жінка!». Коли ж допитливі гості забажали познайомитися з унікальною на їхній погляд господинею, у відповідь почули: «Так вона ж на роботі. У школі вчителькою працює!»

«Сучасний світ дає жінці дуже багато, але й проблем не менше, адже треба вчитися поєднувати освіченість, жіночність, материнство та потяг до кар’єри. У кожної з присутніх тут свій власний рецепт», — переконана директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко. За її словами,  сьогодні 70 відсотків нових робочих місць в області створюються у сфері підприємництва. Причому кожне друге місце для найманих працівників фізичних осіб — підприємців надають жінки.

ПРЯМА МОВА

Ірина ДОРОЖКІНА,
голова Чернігівської обласної організації Спілки жінок України:

— Жінкам сьогодні дуже важко конкурувати з чоловіками, ситуацію погіршують непрості економічні умови. Допомога нашої організації полягає в тому, що у нас працює створена представницями бізнесу кредитна спілка «Чернігівська», гаряча лінія для початківців, у яких щось не заладилося. Щомісяця проводимо навчання і тренінги. Це все для того, аби залучити більше жінок до мережі підприємниць. Щоквартально проводимо презентації бізнесу, щомісяця — навчання, тренінги. Ми розуміємо, що треба об’єднуватися і підтримувати одна одну. Дівчата у своєму бізнесі дещо законсервовані — ми відкриваємо їм світ.