Загалом в Україні налічується понад сім тисяч об’єктів природно-заповідного фонду. Це заказники, заповідні урочища, регіональні ландшафтні парки тощо. Є й майже два десятки природних заповідників. Саме в них найсуворіший режим. Жодної господарської діяльності, можна лише проводити наукові спостереження. Це для того, щоб бачити, як живе природа без втручання людини. Така інформація має надзвичайну наукову цінність, дає змогу передбачати перебіг природних процесів, розуміти причини і наслідки змін в олюднених ландшафтах.

Закон забороняє у природних заповідниках і будь-яке вирубування. Проте рубають. «Згідно з офіційними даними, — каже заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк, — щороку в природних заповідниках цілком легально(!) рубають близько 900 га лісів, заготовлюють приблизно 25 тисяч кубічних метрів деревини. Особливо великі й нічим не аргументовані рубки проводять у заповідниках Черемському, Дніпровсько-Орільському, Кримському, Розточчі».

Закон забороняє рубку у природних заповідниках. Фото Світлани Скрябіної

Так, у Розточчі площа рубок у 6 разів більша, ніж у Канівському заповіднику, що має таку саму площу. В заповіднику Медобори рубки лісу займають площу в 280 разів більшу, ніж у заповіднику Горгани. А так звані ліміти (офіційно дозволені обсяги вирубування) нерідко значно перевищують. Так, за даними Рахункової палати України, в 2006–2008 роках площа рубок у Кримському заповіднику перевищувала затверджені ліміти в 15 разів, а в Медоборах у 2008–2012 роках — у 1,5–2 рази.  

Як наслідок, санітарні та інші рубки лісів у природних заповідниках знищують місця існування десятків рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України. Це насамперед хижі птахи, дятли, кажани, сови, деякі види комах. Хоч знищення місць існування рідкісних тварин заборонено законами «Про Червону книгу України», «Про природно-заповідний фонд України» тощо, Бернською конвенцією.

Після громадської кампанії на захист лісів у Поліському та  Рівненському заповідниках в 2013 році скасовано суцільні та вибіркові санітарні вирубки, а в природному заповіднику Медобори скасовано вибіркові санітарні рубки. Але найбільша перемога екологів — скасування на вимогу прокуратури «Методичних рекомендацій щодо збереження лісових екосистем на територіях природно-заповідного фонду України різних категорій» (ці рекомендації було затверджено ще у грудні 2004-го), якими й об∂рунтовували санітарні рубки у природних заповідниках.

«Ці рекомендації суперечать Закону «Про природно-заповідний фонд України» та порушують заповідний режим природних заповідників, заповідних зон біосферних заповідників та національних парків, — каже кандидат біологічних наук Іван Парнікоза. — тому їх скасування — не лише порятунок для багатьох звірів та птахів, а й наведення ладу у вітчизняному законодавстві».