ІНТЕГРАЦІЯ

Вчора у Києві оголошено про узгодження  всіх питань тексту договору. Щоправда, для його швидкого підписання нам доведеться докласти чималих зусиль

«П’ятнадцятий саміт має особливе значення для нашої держави. Сьогодні ми підійшли до завершення роботи над текстом Угоди про асоціацію та переходу до етапу її підготовки до підписання і подальшої імплементації», - сказав глава держави за підсумками саміту Україна — ЄС, в якому взяли участь Голова Європейської Ради Герман ван Ромпей та Президент  Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу. Він додав, що йдеться про документ, який закладає основи для політичної асоціації та економічної інтеграції України з Євросоюзом.

За словами глави Української держави, ми готові до прискореної технічної підготовки угоди до підписання. «Фактично нами вже розпочато імплементацію окремих погоджених положень Угоди у рамках виконання Порядку денного асоціації», — сказав він.

Важливою складовою співробітництва України з ЄС Президент назвав тему зміцнення енергетичної безпеки Європи: «Ми продовжуємо модернізацію газотранспортної системи України за підтримки ЄС та європейських фінансових інституцій». Також, за його словами, серед пріоритетів України залишається запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

Президент висловив сподівання, що відверта дискусія під час нинішнього саміту надасть потужного імпульсу відносинам України та Євросоюзу. «Хочу підтримати і підтвердити нашу відкритість до діалогу з усіх без винятку питань, які становлять спільний інтерес», — наголосив Віктор Янукович під час пленарного засідання.

Торкаючись теми безвізового режиму між Україною та ЄС, керівник Єврокомісії  Жозе Мануель Баррозу зазначив: його буде запроваджено, як тільки будуть виконані всі необхідні умови. А Голова Європейської ради Герман ван Ромпей, конкретизуючи їх, наголосив: шлях до парламентських виборів 2012 р. в Україні має бути відкритим для всіх кандидатів. Він підкреслив, що ЄС вітає прийняття нового закону про вибори, але зазначив, що проведення парламентських виборів має відповідати цінностям України. «Шлях до виборів має бути відкритим для всіх кандидатів... Такі саміти, як нинішній, дають можливість напрацювати відносини між Україною і ЄС, домовитися про пріоритети на майбутнє. Але політична визначеність буде ключем до нашого успіху», — сказав він.

Тим часом у кулуарах саміту перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв у розмові з журналістами спрогнозував, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС буде парафована впродовж місяця-півтора. Він також повідомив, що з українського боку парафуватиме угоду заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін.

А вже на прес-конференції після завершення пленарного засідання Віктор Янукович заявив: українська сторона задоволена результатами XV Саміту Україна — ЄС. «З нетерпінням очікую на продовження діалогу у наступному році з метою реалізації великої кількості амбітних цілей, які знаходяться на нашому спільному порядку денному», — підкреслив він. Зі свого боку, зазначив Президент, Україна продовжить системні внутрішні перетворення, оскільки ми усвідомлюємо — успіх на шляху до Об’єднаної Європи передусім залежатиме від наших власних зусиль. «Переконаний, що результати цієї роботи не тільки слугуватимуть надійною базою для подальшого зближення України та ЄС, а й допоможуть відчути практичні переваги європейської інтеграції кожному громадянину України», — зауважив глава Української держави.