ПАРТНЕРСТВО

Під час візиту Миколи Азарова до Будапешта уперше спільний кордон перетнули кубометри газу з Європи    

У рамках дводенного офіційного візиту до сусідньої держави Прем’єр-міністр Микола Азаров провів зустріч зі своїм угорським колегою Віктором Орбаном у вузькому колі та на чолі делегацій. За підсумками переговорів у присутності глав урядів підписано угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані перевезення, меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України й Агентством сприяння торгівлі та інвестиціям Угорщини, меморандум між Міністерством аграрної політики та продовольства України й Міністерством регіонального розвитку Угорщини про співробітництво у сфері захисту рослин, а також Спільну заяву глав урядів «Про розвиток автодорожніх контрольно-пропускних пунктів на українсько-угорському державному кордоні».

Будапешт вважає Україну дуже перспективним партнером.Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Головну новину візиту Микола Азаров озвучив уже на спільній з Віктором Орбаном прес-конференції. Глава нашого уряду заявив, що Україна розпочала імпорт газу з Європи через Угорщину. «Мені надзвичайно приємно вам повідомити, що сьогодні, і це знаменна подія, українсько-угорський кордон перетнула перша молекула газу за реверсним напрямком. Це, без перебільшення, надзвичайно велика подія, і вона означає прорив у напрямку енергетичної незалежності України», — наголосив Микола Азаров. При цьому він подякував Вікторові Орбану за принциповий підхід, що дав можливість завершити ці переговори.

Український Прем’єр зазначив, що існуючі можливості дають змогу імпортувати 2 мільярди кубометрів блакитного палива на рік, але, за розрахунками експертів, ці обсяги можна збільшити до 10 мільярдів кубометрів. Водночас сторони домовилися про розробку ще кількох напрямків транспортування вуглеводнів.

Крім того, Микола Азаров повідомив, що Україна й Угорщина мають намір розширити транспортні коридори. «Ми вирішили розширити існуючі транспортні мережі у прикордонних регіонах. Також проводитимемо роботи зі збільшення обслуговування наших громадян, які перетинають державний кордон», — сказав він.

Глава уряду висловив вдячність Угорщині за послідовну підтримку євроінтеграційних прагнень нашої держави. «Ми обговорили питання, пов’язані з європейською інтеграцією України. Мені надзвичайно приємно повідомити, що Прем’єр-міністр Угорщини запевнив мене у тому, що його країна послідовно виступатиме за підписання Угоди про асоціацію України з ЄС і за інші ініціативи, пов’язані з євроінтеграцією України»,— зазначив Микола Азаров.

У свою чергу Віктор Орбан підкреслив, що Угорщина вважає Україну дуже перспективним партнером: «75—78% угорського експорту йде на Захід, і ми не використовуємо можливості Сходу, зокрема України, яку вважаємо дуже перспективним партнером». Прем’єр-міністр Угорщини підкреслив, що його країну не вводять в оману економічні показники України минулого року, що за деякими характеристиками були нижчими від попереднього періоду. «Ми, угорці, бачимо Україну як потужного сусіда, з яким нам пощастило», — сказав він.

Водночас Віктор Орбан звернувся з проханням пришвидшити в Україні реалізацію закону про мови: «Ми просимо підтримати угорську меншину в реалізації закону про мови, який ми вважаємо дуже лояльним».

Як передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, сторони домовилися активізувати співпрацю в енергетичній сфері, зокрема щодо розвитку атомної енергетики, збільшення поставок української електроенергії в Угорщину й транзиту в Україну європейського газу через території Угорщини. Крім того, домовлено провести Дні угорської культури в Україні та української — в Угорщині, а також запровадити системи грантів для обміну студентами і навчання в українських та угорських вишах.

Програмою офіційного візиту передбачені зустрічі Миколи Азарова з Президентом Угорщини, Головою та депутатами Державних зборів Угорщини, представниками місцевого бізнесу та ЗМІ.

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»