Учора ми всі стали свідками без перебільшення історичного кроку України назустріч системі європейських цінностей. Угоду про асоціацію з ЄС одночасно ратифікували депутати і Верховної Ради, і Європарламенту. Втім, попереду на нас чекає важка й копітка робота над реалізацією досягнутих домовленостей. Зокрема, шлях до встановлення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, яку, за спільною згодою сторін, було відтерміновано до кінця наступного року задля адаптації вітчизняних виробників до жорстких умов конкуренції на ринках Старого Світу.

Без України Європа неможлива

ПОДІЯ

Ратифікувавши Угоду про асоціацію з ЄС, Верховна Рада спромоглася виправити помилку 350-річної давності 

355 голосами Верховна Рада ухвалила Закон «Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами, з іншої сторони». Одразу після голосування документ підписав Президент Петро Порошенко (на початку листопада закон набуде чинності). А сьогодні уряд затвердить план виконання угоди та почне втілювати її в життя.

Того самого дня 289 парламентаріїв ухвалили постанову «Про Заяву Верховної Ради «Про європейський вибір України» (намір вступу нашої країни до ЄС). Її текст озвучив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов: «Український парламент зробив визначальний крок у напрямку європейської інтеграції. Ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС дає змогу розпочати всебічне реформування країни на основі європейських стандартів і цінностей».

Натомість той, хто чинить тиск на доленосний вибір України, має усвідомити: що потужнішим він буде, то потужнішим буде йому опір. Як єдиний орган законодавчої влади, що втілює волю виборців, ВР заявляє: ратифікувавши угоду, Україна як європейська держава «підкреслює свій суверенний вибір на користь майбутнього членства в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз».

Угоду парламент сприймає як інструмент всебічної підготовки для досягнення цієї мети. Її ратифікацію називає черговим кроком на шляху до досягнення кінцевої мети євроінтеграції — набуття повноправного членства в ЄС.

«Вибір України щодо європейського майбутнього рішучий і остаточний. Ніхто не змусить нашу країну змінити вектор руху на цьому шляху, — резюмував Олександр Турчинов. — Уперше в історії нашого континенту мільйони людей повстали на боротьбу з готовністю пожертвувати саме життя за мрію європейської єдності, за право жити у європейській спільноті, що проголошує головними цінностями особистість, верховенство права, демократії, мир та стабільність».

Того дня о 13 годині у Верховній Раді було пряме включення із зали Європейського парламенту. Глава Української держави Петро Порошенко доніс не лише до наших співвітчизників та народних депутатів, а й до європейських політиків інформацію, що євроінтеграція стала українською національною ідеєю.

«Усі внутрішні та зовнішні потуги зупинити стратегічний поступ України зазнали фіаско. Історичний договір підписано! Сьогоднішня синхронна ратифікація буде святом не лише України, а всієї об’єднаної Європи, бо без України об’єднаної Європи не існує», — наголосив він, додавши, що в тексті угоди не змінено жодного параграфа. Атмосферу в сесійній залі він порівняв із ситуацією 1991 року, коли Україна здобула незалежність.

Важливо, що завдяки домовленостям, досягнутим днями у Брюсселі, наша держава до кінця 2015 року продаватиме свої товари на ринках ЄС безмитно. Натомість на нашому ринку європейська продукція обкладатиметься митом за правилами СОТ. Ці півтора року Президент відводить на підготовку до конкуренції з європейськими виробниками.

Наступного тижня він представить національний план реформ — «Стратегію-2020». А для роздумів депутатів озвучив цитату письменника Миколи Хвильового: «Ми розуміємо Європу як психологічну категорію, яка виводить нас на великий тракт прогресу».

А Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що цього дня наша держава виправила помилку 350-річної давності. «Україна — це Європа. Так сказав і зробив український народ. Під угодою стоїть передовсім підпис усієї України — вона скріплена кров’ю. Але такий вибір, така боротьба і така плата за свободу, за демократію і незалежність. Зараз наші вояки борються за український суверенітет, за українську незалежність і цілісність Української держави», — зауважив він.

Чи пройде великий європейський шлях Україна ефективно та результативно, залежить від політичної волі її керівництва. «Від нас чекають не підписів і переможних реляцій, а конкретних дій і результатів. Тому вперед — до реалізації угоди і до перемоги демократії, свободи і України», — підсумував Арсеній Яценюк. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»