ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

Основними напрямками визначено енергетику, металургію, хімічну промисловість, а також судно- й машинобудування

Перебування в Республіці Індія Президент Віктор Янукович розпочав на площі перед Палацом «Раштрапаті Бхаван» у місті Нью-Делі. Там відбулася офіційна церемонія його зустрічі з Президентом Республіки Індія Пранабом Мукерджі та Прем’єр-міністром Манмоханом Сінгхом. Потім глава держави вшанував пам’ять лідера національно-визвольного руху Індії Махатми Ганді, поклавши на території Меморіалу «Радж Гхат» квіти до місця кремації видатного індійського політичного і громадського діяча.

На індійській землі Віктор Янукович почувається впевнено. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

«Всеохоплююче партнерство»

Опісля переговорів делегацій у розширеному складі Віктор Янукович і Манмохан Сінгх провели зустріч у форматі «віч-на-віч». За підсумками перемовин на спільній прес-конференції Президент Української держави заявив: «Ми з главою індійського уряду визнали, що за 20 років з часу встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами вдалося розвинути змістовну співпрацю в багатьох галузях. Тому ми прийняли доленосне рішення про переведення дружніх відносин між державами у нову, ефективнішу та прагматичнішу площину «всеохоплюючого партнерства».

Сторони домовилися про розширення діалогу шляхом налагодження регулярних двосторонніх контактів на високому політичному рівні. Тож Президент запросив Прем’єра Індії відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для нього час.

Окрім цього, відзначено значне збільшення двостороннього товарообігу (у 2011 р. сягнув найвищої позначки за всю історію українсько-індійських відносин — близько 3 млрд дол. США).

«Збереження позитивної динаміки торгівлі — завдання урядів України та Індії», — сказав Президент, додавши, що найперспективнішими для розширення співробітництва є енергетика, металургія, хімічна промисловість, суднобудування, машинобудування, автомобілебудування, будівництво об’єктів інфраструктури, сільське господарство, фармацевтика та готельний бізнес.

«Відновлення після майже дев’ятирічної паузи роботи Міжурядової українсько-індійської комісії з торговельного, економічного, науково-технічного, промислового і культурного співробітництва є важливим кроком у поглибленні міждержавної співпраці, зокрема у зазначених сферах. Особливими темами конструктивних переговорів були співпраця в оборонній та аерокосмічній галузях», — передає слова Президента його прес-служба.

Відзначили сторони й успішну реалізацію найбільшого в історії двосторонніх відносин контракту на ремонт і модернізацію 105 індійських літаків Ан-32. А окрему увагу приділили й співробітництву в галузі мирного використання атомної енергії та в науково-технічній сфері.

Культурно-гуманітарні ж зв’язки зміцнюватимуться шляхом проведення Днів української культури в Індії та Днів індійської культури в Україні у 2013 та 2014 рр. Налаштовані країни й на активізацію туристичних потоків в обох напрямках, на співпрацю з питань боротьби з міжнародним тероризмом, транскордонною злочинністю, піратством, кліматичними змінами, нелегальною міграцією, на поглиблення взаємодії в рамках ООН.

Потому у присутності Віктора Януковича й Манмохана Сінгха було підписано кілька двосторонніх документів. Серед них: Договір між Україною та Індією про взаємну правову допомогу в цивільних та господарських справах; Міжурядова угода про співробітництво у сфері оборони; Міжурядова угода про науково-технологічне співробітництво; Угода між Державною інспекцією ядерного регулювання України та Радою з регулювання атомної енергетики Індії про обмін технічною інформацією та співробітництво у сфері ядерної безпеки та радіаційного захисту; Меморандум про взаєморозуміння у сфері стандартизації, оцінки відповідності та якості між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Бюро індійських стандартів.

У міжнародних рамках

Під час зустрічі з міністром закордонних справ Індії Салманом Куршідом Віктор Янукович говорив, що Україна розглядає цю країну як одного з найважливіших партнерів у Південній Азії. «Ми готові разом з вами працювати над тим, щоб знайти спільні інтереси в тих галузях економіки, які є для нас традиційно сильними», — сказав він, наголосивши, що Україна цінує співпрацю з Індією в рамках міжнародних організацій, особливо ООН. Він висловив сподівання, що обопільне бажання країн поглиблювати ефективну співпрацю й надалі забезпечуватиме розвиток їх відносин. У цьому контексті Президент відзначив важливість активного політичного діалогу на високому рівні, звернувши увагу на ефективний робочий діалог між зовнішньополітичними відомствами України та Індії.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»