ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

Віктор Янукович в Ашгабаті провів з Гурбангули Бердимухамедовим плідні переговори

Свідчення цього — низка підписаних документів. Так, глава Української держави та Президент Туркменістану поставили підписи під Спільною заявою про поглиблення відносин дружби і співробітництва, чим підтвердили обопільну зацікавленість зміцнити партнерство. Ідеться про прагнення сторін до подальшої інтенсифікації політичного діалогу на найвищому рівні, здійснювати тісну взаємодію на міжнародній арені, співпрацювати в торговельно-економічній, паливно-енергетичній, фінансовій, транспортній і промисловій сферах.

Окрім цього, у присутності глав держав підписано програму співробітництва між міністерствами закордонних справ на 2013 рік, меморандум про взаєморозуміння між ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» і Державним концерном «Туркменгаз» (документ передбачає розвиток співробітництва — активізацію двосторонньої співпраці в нафтогазовій сфері), угоди про співпрацю між національними олімпійськими комітетами та про співпрацю в галузі фізичної культури і спорту між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України і Державним комітетом Туркменістану зі спорту. Також підписано меморандум про взаєморозуміння між Державною службою фінансового моніторингу України і Міністерством фінансів Туркменістану щодо співпраці у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму. На рівні регіонів підписано угоди між Київською обласною державною адміністрацією і Хякімликом Ахалського велаяту  та між Одеською обласною державною адміністрацією і Хякімликом Балканського велаяту Туркменістану.

 Віктор Янукович та Гурбангули Бердимухамедов рішуче налаштовані зміцнювати партнерство. Фото Михайла МAРКIВA

Наші компанії в пошані

Підписанню документів передували зустріч Віктора Януковича з  Гурбангули Бердимухамедовим у форматі віч-на-віч та переговори у розширеному складі.  Глава Української держави зазначив: «Дуже добре, що ми можемо своїми очима побачити, що зроблено, чого нам вдалося досягнути».

У свою чергу Гурбангули Бердимухамедов зазначив, що хорошим відносинам між Україною та Туркменістаном сприяє й робота міжурядової комісії, зокрема у торговельній, енергетичній, транспортній, сільськогосподарській сферах. А Віктор Янукович сказав про необхідність почати роботу над напрацюванням середньострокових і довгострокових планів і висловив готовність продовжувати й розширювати співпрацю, повідомляє прес-служба Президента.

Тут ішлося про сфери, в яких країни мають взаємовигідні й цікаві пропозиції. Наприклад, збудовані українськими компаніями в Туркменістані об’єкти інфраструктури та життєзабезпечення працюватимуть на благо багатьох поколінь.

На це Гурбангули Бердимухамедов відреагував словами про те, що за участі Віктора Януковича в рамках його візиту буде  відкрито та започатковано будівництво кількох інфраструктурних об’єктів, які зводять українські компанії (у планах глави держави  відвідати Лебапський велаят). «Останнім часом усі українські компанії мають великий авторитет», — резюмував туркменський лідер.

Потрібна альтернатива

Уже під час зустрічі з представниками ЗМІ Віктор Янукович заявив, що Україна зацікавлена у співпраці з Туркменістаном в енергетичній сфері та у відновленні постачання туркменського газу до нашої країни. «Я підтвердив зацікавленість України у відновленні поставок природного газу з Туркменістану і готовність до поглиблення співпраці в цій галузі», — сказав він. А потім висловив переконання, що країни мають усі можливості для об’єднання зусиль у напрямку опрацювання альтернативних маршрутів постачання природного газу як для потреб України, так і для подальшого експорту в Європу.

Заявив Президент і про намір країн відкрити свої торговельні представництва. «Ми досягли домовленості про створення торгового дому України в Ашгабаті й торгового дому Туркменістану в Києві, які стануть важливим двостороннім механізмом в економічній сфері», — передає його слова УНІАН.

А рівень торгівлі та обсяг інвестицій між країнами, за словами глави держави, мають відповідати досягнутому високому рівню активності у політичній сфері. У цьому напрямку має працювати українсько-туркменська комісія з економічного і культурно-гуманітарного співробітництва.

Президент також констатував зацікавленість сторін у розвитку взаємодії у сферах туризму, спорту та фізичної культури. На його думку, цьому сприяло проведення Днів культури Туркменістану в Україні торік. «Цього року Україна готова представити свою культуру на туркменській землі», — додав він.

Президент Туркменістану у свою чергу виокремив напрям освіти, запропонувавши провести двосторонній симпозіум між академіями наук Туркменістану та України. Гурбангули Бердимухамедов також висловився за створення ради ректорів двох країн, бо в українських навчальних закладах навчається багато студентів із Туркменістану. Наголосив він і на важливості розвитку співпраці в туристичній сфері. Зокрема, запросив українські компанії взяти участь у розвитку туристичної інфраструктури його країни.

У перспективі — питання обсягу

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький розповів журналістам про подробиці підписаного НАК «Нафтогаз України» і компанією «Туркменгаз» меморандуму щодо поставок туркменського газу до України. «Це і відновлення поставок газу в нашу державу і в країни Європи, і розвідка родовищ на території Туркменістану, — зазначив він. — У нас є газопровід, який іде північною частиною Туркменістану і територією Росії. Ми про це говорили: домовилися спочатку обговорити цю тему з нашими туркменськими колегами, а вже потім окреслювати подальші дії. Дочекаймося, коли наші фахівці вивчать ці питання».

Едуард Ставицький також наголосив, що питання про обсяги можливого постачання туркменського газу до України буде вирішено пізніше.

А ось участь у відкритих тендерах із розвитку нафтогазових родовищ у Туркменістані Україна однозначно братиме. «Наші колеги, так, як і ми, проводять відкриті тендери, й ми братимемо в них участь, — заявив міністр. — Ми очікуємо, що це збільшить товарообіг між двома країнами».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»