Проект закону «Про основи функціонування ринку електричної енергії України» №0916 днями має розглянути  у другому читанні Верховна Рада. Цей документ вкрай важливий для розвитку держави, ініціатива про його розроблення й ухвалення виходить від Президента України Віктора Януковича.

Законопроект необхідний для галузі, оскільки впроваджує чіткі правила функціонування ринку.

Крок для залучення інвестицій

Він  дасть змогу Україні розвивати електроенергетику і залучати достатньо інвестицій. При цьому буде посилений захист прав споживачів, насамперед населення. Загалом він надасть можливість  нашій державі  відповідати вимогам договору про заснування Європейського енергетичного співтовариства. Вітчизняне законодавство у цій царині не відповідало європейським вимогам. 

Представники  енергоспівтовариства вважають, що Україні потрібні невідкладні дії в реформуванні законодавства у сфері електроенергетики, оскільки модель українського ринку, яка існує, не відповідає договору про утворення енергетичного співтовариства. «Саме у цій сфері Україна має найбільший потенціал до швидкого поліпшення ситуації з виконанням вимог», — констатували вони.

У першому читанні законопроект було прийнято рік тому. Відтоді тривало його доопрацювання. В оновленому проекті закону «Про основи функціонування ринку електричної енергії України» враховано 465 зауважень народних депутатів, міністерств і відомств, наукових і експертних установ, секретаріату Європейського енергетичного співтовариства, Світового банку, Американської торгової палати. Ухвалення законопроекту сприятиме впровадженню повноцінного і конкурентного ринку електричної енергії в країні й залученню інвестицій в енергетику. Тепер цей план повинна схвалити Верховна Рада.

«Нинішня схема функціонування ринку електроенергії не влаштовує європейських інвесторів. Її зміна зможе зробити ринок прозорим і зрозумілим європейським енергокомпаніям», — пояснює виконавчий директор «Європейської Бізнес Асоціації» Анна Дерев’янко. Закон має ввести прозору систему підтримки пільгових категорій споживачів (населення) через Фонд врегулювання вартісного дисбалансу.

Атомні та гідроелектростанції зможуть в новому ринку заробляти додаткові кошти, а їхній тариф дійде рівня теплової генерації. Оскільки собівартість вироблення ними електроенергії низька, надлишкові кошти спрямовуватимуться у Фонд врегулювання вартісного дисбалансу, з якого й буде субсидуватися населення. Постачатимуть пільгову електрику гарантовані постачальники, які утворяться в результаті розділення регіональних монополістів (нинішніх обленерго) на дві компанії: з транспортування та продажу електроенергії.

Нагадаємо, що Україна стала членом Європейського енергетичного співтовариства 2011 року. 

Насамперед лібералізація ринку

Актуальність теми зумовлена тим, що ухвалення закону «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» надасть можливість  створити організаційні, правові та економічні основи функціонування лібералізованого ринку електричної енергії в Україні. Закон сприятиме зокрема впровадженню повноцінного та конкурентного ринку електричної енергії; гарантуванню вільного вибору енергопостачальника споживачем; забезпеченню недискримінаційності доступу до магістральних і міждержавних та/або місцевих (локальних) електричних мереж; гарантуванню рівних можливостей доступу до ринку електричної енергії; формуванню економічно обгрунтованих тарифів на послуги суб’єктів ринку електричної енергії; стимулюванню інвестицій та поліпшенню фінансово-економічного стану підприємств, що працюють на ринку електричної енергії.

КОМЕНТАРІ

Володимир ЩЕЛКУНОВ,
президент ICC Ukraine, 
голова Громадської ради при МЗС України: 

— Законопроект «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» — документ, якого чекали і в Україні, й за кордоном. Це один з основних нормативно-правових актів, які Україна має ухвалити в рамках членства в Європейському енергетичному співтоваристві. 

Оскільки йдеться про нові засади функціонування ринку, дуже важливо, щоб цей процес супроводжував діалог влади та бізнесу.  Такий підхід дасть змогу створити сприятливі умови для припливу інвестицій та розвитку галузі. Налагодження конструктивного діалогу влади й бізнесу — одне з пріоритетних завдань.

Дарія РЕВІНА,
віце-президент IСС Ukraine з питань зеленої економіки,
голова комісії  з зеленої економіки та екологічних інвестицій:

— Якщо закон «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» ухвалять, то він надасть можливість  запровадити в Україні єдиний ринок електроенергії, в рамках якого діятимуть такі елементи.

Ринок двосторонніх договорів: купівлю-продаж електроенергії здійснюватимуть на умовах, що є предметом домовленостей сторін, і шляхом укладання двосторонніх договорів.

Ринок «на добу наперед»: купівлю-продаж електроенергії здійснюватимуть через організовані торги на наступну добу шляхом укладення угоди з оператором ринку.

Ринок балансування: системний оператор здійснюватиме купівлю-продаж електроенергії шляхом відбору пропозицій від учасників ринку балансування.

Роздрібний ринок: купівлю-продаж електроенергії здійснюватимуть від постачальників; кваліфіковані споживачі отримають змогу купувати електроенергію в незалежних або гарантованих постачальників (ціну визначатиме договір), а некваліфіковані — лише у гарантованих, які не матимуть права відмовити у постачанні (ціну регулюватиме орган державного регулювання).

Ринок допоміжних послуг надасть можливість  заробляти додаткові кошти не тільки виробникам електроенергії, а й промисловим споживачам. Ринок доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж для учасників ринку балансування: електроенергія на експорт продаватиметься через електронні аукціони та у щоденному режимі. 

Владислав НЕСТЕРЕНКО
для «Урядового кур’єра»