ДОПОМОГА. Уряд планує продовжувати реалізацію державних житлових програм. Забезпечення фінансування програм, які діють, зокрема за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів на будівництво (придбання) доступного житла дасть змогу поліпшити житлові умови багатьом українським родинам.

Заявлена позиція влади свідчить про готовність рефінансувати всі розпочаті житлові програми. І це попри складну економічну ситуацію.

Тож не дивно, що українці цікавляться загальними вимогами й термінами кредитування, інформацією про уповноважені банки, які нині надають кредитні кошти тощо. Відповіді на ці запитання, а також потрібну допомогу учасників житлових програм українці знаходять, звертаючись на телефонну «гарячу лінію» Урядового контактного центру. Сюди, починаючи з 2013 року в рамках державної програми «Доступне житло», звернулося понад 180 громадян. Найактивніші додзвонювачі — жителі Києва, Дніпропетровської, Вінницької, Одеської та Чернігівської областей.

Хоч економічна ситуація в країні й складна, але житлові програми будуть рефінансовані. Фото Володимира ЗAЇКИ

За інформацією управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, більшість звернень стосується затримки перерахування коштів органами Державної казначейської служби України.

Так, шукала порозуміння киянка, яка не отримала компенсації за програмою «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» згідно з договором, підписаним Іпотечним центром наприкінці 2013 року. Фінансовий департамент Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України поінформував, що після внесення відповідних змін до Державного бюджету України на 2014 рік, які стосуються фінансування цієї бюджетної програми, буде забезпечено оплату в повному обсязі.

Учасник державної програми «Доступне житло 30 на 70» із Хмельницького скаржився на недотримання казначействами умов договорів. Головне управління Державної казначейської служби України в Хмельницькій області повідомило про перерахування коштів.

Традиційно багато запитань виникає щодо програм сприяння молодіжному житловому будівництву.

Куди звертатися, які документи подавати для отримання пільгового кредиту? — запитувала заявниця із Сарненського району Рівненщини.

А громадянку з Полтавщини цікавило, чи мають право інваліди I групи брати участь у державній програмі «Доступне житло». У профільному департаменті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пояснили, що жодних обмежень щодо участі інвалідів у цій державній програмі не передбачено.

Загалом за період з 17 по 23 березня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 20 476 дзвінків, через Інтернет отримано 273 звернення. 

Урядова телефонна «гаряча лінія» працює за номером: 0-800-507-309 цілодобово. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua