ВІДЛУННЯ

Економічні наслідки техногенної катастрофи  в Японії даються взнаки несподіваним чином

Днями вчинив самогубство японський фермер — ймовірно, не зміг витримати вантажу економічних та особистих проблем після аварії на атомній електростанції «Фукусіма-1». Примітно, що сталося це через три місяці після потужного землетрусу й руйнівного цунамі, які  сколихнули країну Східного Сонця 11 березня.

Світові інформаційні джерела повідомляють: селянин, який мав молочну ферму за 40 кілометрів від АЕС, повісився у власному будинку, а на стіні залишив написи: «Усе через АЕС!», «Тим, хто виживе, — не здавайтеся перед АЕС!».

Обмеження на продаж молока із забрудненого району, введене урядом після виявлення високого рівня радіації в низці харчових продуктів, стало для нього великою психологічною травмою. А необхідність як і раніше доглядати за коровами, доїти їх, тільки для того, аби день у день виливати молоко на землю, виявилася нестерпним  випробуванням. Як свідчать друзі загиблого, у розмовах  він часто жалівся,  що аварія на станції змінила і зламала все його життя.

Це перше повідомлення про самогубство, безпосередньою причиною якого могла стати аварія на АЕС, однак дані нещодавнього соціологічного опитування свідчать, що сьогодні троє з чотирьох японців висловлюються за повну відмову від атомної енергетики. Безумовно  важливу роль у формування громадської думки мали події на «Фукусімі». Та в офіційному Токіо схильні вважати також, що  великий вплив на японців справили результати італійського референдуму, на якому громадяни цієї країни проголосували за відмову від ядерної енергетики, хоч уряд наполягав на тому, що ядерна енергія необхідна для забезпечення приблизно 20 відсотків енергетичних потреб держави до 2020 року.

За словами прем’єр-міністра Сильвіо Берлусконі, активність електорату перевищила необхідні 50 відсотків, а тому Італії доведеться попрощатися з ядерною енергетикою і перейти на відновлювальні джерела енергії. Цікаво, що сам С. Берлусконі раніше висловлював наміри відновити роботу атомних реакторів, які були виведені з експлуатації у 1980-х, після Чорнобильської катастрофи, він закликав італійців бойкотувати референдум, але тепер змушений миритися з результатами народного волевиявлення.

Опоненти ядерної енергетики кажуть, що громадську думку в Італії остаточно сформувала катастрофа на японській АЕС. Оскільки ця півострівна країна, як і Японія, лежить у сейсмічно активній зоні.

Водночас на АЕС «Фукусіма-1» 14 червня поновлено випробування одного з основних вузлів нової установки з дезактивації й очищення радіоактивної води, що накопичилася в підвалах станції. Про це повідомила у своєму релізі енергокомпанія «Токіо електрик пауер»  — оператор аварійної станції і один з найбільших виробників електроенергії в Азії. Як відомо, раніше вона заявляла про намір зменшити витоки радіації саме через три місяці, а потім протягом трьох-шести місяців — охолодити реактори.