НЕБЕЗПЕКА

Щороку все більше поверхневих і підземних вод України втрачають своє значення як джерела питного водопостачання

«Київводоканал» «пішов війною» проти пральних порошків. Щоправда, не всіх, а лише тих, які містять фосфати, а отже, вбивають українські водойми. Фахівці «Київводоканалу» зауважують, що вміст фосфатів та поверхнево активних речовин у побутових миючих засобах нищить водні ресурси. Водоканали очищають стоки біологічно активним мулом, а він через токсичний вплив фосфатів не повністю «справляється» з «завданням». Тож щороку все більше поверхневих і підземних вод України втрачають своє значення як джерела питного водопостачання. Торік на жодній водоймі не було «безфосфатної» ділянки. Ситуацію ж, яка склалася на Бортницькій станції аерації (БСА), фахівці називають критичною.

Очисні споруди потрібно модернізувати. Фото Володимира ЗАЇКИ

— Проект БСА взагалі не передбачав очистку стічних вод від фосфатів, — каже начальник Бортницької станції аерації Володимир Бражник. — Нині ми можемо забезпечити лише 20% їх зняття під час очистки. Починаючи з 2003 року концентрація допустимої кількості фосфатів, які надходять зі стічними водами на очисні споруди, зросла до 13 мг/л за норми 8 мг/л. У 2010 році ситуація сягла критичних меж, і нині норму на вході перевищено більш ніж удвічі.

Вихід із ситуації є. Фахівці пропонують споживачам перейти на безфосфатні засоби. Вони хоч і дорожчі, зате дешевше обійдуться і довкіллю, і майбутньому України. Владі ж пропонують на законодавчому рівні заборонити шкідливі фосфати, як це давно вже зроблено в багатьох країнах світу. Адже законодавство України дозволяє імпортувати і застосовувати пральні порошки, що містять у собі до 22% фосфатів!

Аби привернути увагу влади до проблеми, «Київводоканал» вирішив заручитися підтримкою громадськості й підготував лист-звернення до міжнародних виробників побутової та промислової хімії з проханням припинити використання фосфатів під час виробництва своєї продукції для України. Лист-звернення оприлюднено 23 листопада. В Інтернеті під ним може підписатися кожен, перейшовши за посиланням: http://www.onlinepetition.ru/viewsigns.php?pUrl=stopfosfaty. А також звернення надіслано всім водоканалам України, екологічним організаціям та великим навчальним закладам.

«Підписна кампанія» триває. А 28 листопада прес-служба «Київводоканалу» повідомила «Урядовому кур’єру», що онлайн свій підпис під ним поставили майже тисяча небайдужих українців. Крім того, до громадської приймальні «Київводоканалу» щодня надходять дзвінки від бажаючих підтримати звернення. 

Заступник генерального директора «Київводоканалу» Віта Струкова зазначила, що також необхідно розробити Загальнодержавну програму щодо поступового припинення використання фосфатів у миючих засобах. Пропонується здійснити перехід у три етапи: з початку 2012 року ввести екологічний збір за використання фосфатовмісних сполук у цих засобах і кошти спрямувати на модернізацію очисних споруд; з січня 2013 — скоротити їх використання в Україні до 10%; з січня 2015 — повністю заборонити. Обмеження пропонується застосовувати як для імпортованих миючих засобів, так і вироблених в Україні.