УПРАВЛІННЯ 

Фонд держмайна розробляє положення щодо продажу непривабливих об’єктів приватизації за зниженою ціною
 

«Голландські аукціони», які планують увести за новою Держпрограмою приватизації, стануть новим публічним інструментом продажу інвестиційно непривабливих підприємств, повідомив голова Фонду держмайна України (ФДМУ) Олександр Рябченко. За його словами, наразі положення, розроблене Фондом,  за яким діятимуть аукціони, перебуває на погодженні у міністерствах і відомствах. Якщо його приймуть, об’єкти, які безрезультатно виставляли на конкурси по три-десять разів до початку дії програми, або пакети акцій, які виставляють до приватизації по п’ять років, реалізовуватимуть на «голландських аукціонах» за стільки, скільки за них даватимуть.

 «Хай це не буде дорого, хай на них прийдуть не потужні компанії, а представники малого і середнього бізнесу, але ми забезпечимо роботу цих підприємств, нові робочі місця. Все державне майно має працювати!» — уточнив він.

Як приклад О. Рябченко назвав один полтавський завод, який оцінено в 150 млн грн, але реально він коштує близько 20 млн грн. За системою «голландського аукціону» завод виставлятиметься за 150 млн грн, але якщо ніхто не купуватиме акції, його ціна падатиме. «Поки у когось не здадуть нерви і він не вирішить придбати завод, приміром, за 30 млн грн, бо за 20 млн його може купити хтось інший».

Найбільша ціна, яку за об’єкт готові заплатити інвестори, — це і є ціна, за яку держава хоче його продати. За нинішньої системи приватизації це неможливо, адже за вітчизняним законодавством, якщо на виставлений завод не знайшовся покупець, можна знизити ціну не більше, ніж на 30%. «Інакше це стане предметом розгляду в Генпрокуратурі і підпадатиме під одну зі статей Кримінального кодексу. А за ціною, за якою можемо продавати, об’єкт ніхто не купує», —  пояснив голова ФДМУ.

Продано з аукціону — це добре, бо означає подальшу  перспективу. Колаж Ірини НАЗІМОВОЇ 

О. Рябченко також повідомив, що для виконання нової Держпрограми приватизації і Закону «Про Фонд держмайна» ФДМУ працює над розробкою 87 нормативно-правових актів (постанов і розпоряджень уряду (22) та наказів Фонду). Дотепер відомство щороку розробляло і впроваджувало 10—20 актів.

На думку фахівців, перехід до нових приватизаційних підходів сприяв виконанню плану надходжень у держбюджет 2011 року та І кварталу 2012  року. В 2011 році приватизація принесла держбюджету 11,49 млрд грн за плану 10 млрд грн. Основні надходження надійшли від продажу 92,79% Укртелекому (майже 10,6 млрд грн) і 25% «Київенерго» (0,45 млрд грн.). У січні-березні 2012 року від приватизації надійшло 4,085 млрд грн, що є найвищим показником надходжень від приватизації у І кварталі року за всю історію діяльності ФДМУ. Це сталося завдяки придбанню найбільшим енергохолдингом України «ДТЕК» 40,061% акцій «Донецькобленерго» (за 467,6 млн грн) і 45,103% «Західенерго» (за 1 млрд 932,1 млн грн).

За словами О. Рябченка, з другої половини 2011-го ФДМУ відчув, що вітчизняні інвестори почали оцінювати вітчизняне майно дорожче, ніж іноземні, котрі ще недавно були готові вкладати в українську економіку значні кошти. Також він зазначив, що торік у держвласність із приватної повернуто вісім об’єктів. Їхнім власникам повернуть кошти після повторної приватизації.

ДОВІДКА «УК»

Президент України підписав ухвалений парламентом Закон «Про Фонд державного майна» на початку січня 2012 р., а Закон «Про державну програму приватизації» наприкінці цього ж місяця. За програмою передбачається зменшити частку держсектору в економіці до 25—30% валового внутрішнього продукту (в 2010 році ФДМУ оцінював її в 37%).