ПРОФОРІЄНТАЦІЯ 

Понад дві тисячі старшокласників і безробітних відвідали Чернігівський музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка, де обласний та міський центри зайнятості влаштували ярмарок професій.

І чого тут тільки не було: гості з Кримського центру зайнятості пропонували стати навіть електрогазозварювальником підводного зварювання чи верхолазом. Представники аналогічної служби з Рівного розповідали, як стати професійним ковалем ручного кування, бондарем, виробником художніх витворів з лози або вишивальницею. Та ще й на віртуальних - фрезерному і токарному - верстатах попрацювати дозволяли.

Бажаючі могли приміряти на себе фах гончара чи візажиста, перукаря або модельєра. Вони охоче знайомилися в консультативних пунктах з пропозиціями Одеського та Харківського центрів зайнятості, котрі наголошували на перевагах робітничих професій, одержували інформацію не лише про навчальні заклади, де можна здобути ту чи іншу спеціальність, а й про її затребуваність на ринку зайнятості.

- Аби уникнути проблем з працевлаштуванням, молодим людям слід завчасно подбати про правильний вибір майбутнього фаху, - зауважила директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. - Тоді на ринку праці не буде професійно-кваліфікаційного дисбалансу.

Ці своєрідні оглядини виявилися результативними: зразу ж знайшлися бажаючі опанувати професії агентів з організації туризму, електромонтерів з ремонту та обслуговування електроустаткування, квітникаря, які навчатимуться у Криму. В Одесі здобуватимуть фах слюсарів-ремонтників, муляра, токаря, у Рівному - манікюрниць, слюсаря з ремонту автомобілів та робітника фермерського господарства. Багато хто зацікавився й чернігівськими закладами професійно-технічної освіти.