СВЯТО

На Харківщині відбувся ювілейний етнофестиваль «Печенізьке поле»

Ось уже десятий рік поспіль берег Печенізького водосховища збирає сотні жителів і гостей Харківської області, яких цікавлять народні традиції слобожанської культури та побуту. На фестивальних майданчиках з красномовними назвами: «Місто майстрів», «Козацька застава», «Печенізька мозаїка» та інших на учасників чекали розваги на будь-який смак. Шанувальники народних пісень, наприклад, добре почувалися на «співаючому майданчику», де виступали 35 фольклорних колективів області. Учасниця фольклорного гурту «Рідна пісня» Центру культури Київського району Харкова Тамара Білан розповіла, що їхньому колективу цьогоріч виповнилося 25 років. У репертуарі — лише українські пісні.

А на головну фестивальну сцену вийшов відомий на Харківщині і далеко за її межами Великий Слобожанський ансамбль пісні і танцю. Однак кращим фольклорним колективом мистецького заходу був визнаний народний любительський ансамбль «Берізка» Гетманівського сільського будинку культури Шевченківського району. Він і отримав головний приз фестивалю. Не залишилися поза увагою учасників «Печенізького поля» й численні майстер-класи від народних умільців, які пропонували усім охочим власноруч взятися за будь-яку справу — ковальську, швацьку, лялькарську. Наприклад, майстри з Барвінківського району пропонували попрясти на справжньому ткацькому верстаті, якому вже понад сто років. На ньому залишилися ініціали майстрині, яка зіткала перший виріб — Анастасії Федорівни Троян. Тепер сімейне ремесло продовжують вже онуки ткалі.

Гайда на мастер-клас — в'язати віники! Фото Олени НАГОРНОЇ

— Ще малим я прибігав зі школи і працював на цьому верстаті, — пригадує Юрій Троян. — Тепер мало хто розуміється на цьому, але є молодь, яка хоче навчитися ткати. І я нікому не відмовляю.

Потішили тут і новаціями. Цьогоріч вперше проводилися поросячі перегони. Господарі тварин підійшли до виступів вихованців творчо — хтось одяг свого підопічного в український костюм, а хтось — виставив супергероєм. Імена у поросят також були не менш цікавими: Тетчер, Бетмен, Пеле. У забігах взяло участь 21 порося з різних районів області. Бігали вони швидко і кумедно. Словом, розважили не лише своїх господарів і тренерів, а й усіх учасників. Саме цього й прагнули  організатори.

— Проведення етнофестивалю «Печенізьке поле» вже стало справжньою доброю традицією для нашої області, — розповідає голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. — З кожним роком він виходить на новий рівень. Найголовніше, що  фестиваль позитивно сприймається людьми. З тим, що на цьому заході панувала невимушена святкова атмосфера, погодився і міністр культури України Михайло Кулиняк: «Я з великою радістю приїхав на етнофестиваль «Печенізьке поле».

Серед гостей були також Генеральний консул Росії в Харкові Всеволод Філіпп, представники консульств Вірменії, Словенії, Чехії і посольства Ізраїлю в Україні, туристи з Білгородської і Московської областей РФ та з різних областей України. За попередніми підрахунками, на «Печенізькому полі» зібралося приблизно 400 іноземних та іногородніх туристів.