ВУГІЛЛЯ

Власники «Краснодонвугілля» преміюватимуть шахтарів  за дотримання правил  безпеки

Вадим КОПИЛ
для «Урядового кур’єра»

Останні події, пов’язані з аваріями на українських шахтах, спонукали окремих власників та керівництво вугледобувних підприємств посилювати заходи безпеки. Так, на підприємствах вугледобувної компанії «Краснодонвугілля» прийнято рішення сплачувати шахтарям премії за дотримання правил техніки безпеки та спрямувати досить великі кошти на технічне обладнання шахт і навчання персоналу. Загальні інвестиції «Краснодонвугілля» в охорону праці до кінця 2011 року становитимуть понад 80 млн грн. Експерти вважають, що такі кроки мають підняти  безпеку шахтарів на новий рівень.

Ініціативу власника «Краснодонвугілля» — холдингу «Метінвест» з поліпшення умов роботи шахтарів почали втілювати відразу. На всіх шахтах компанії повністю перевірили електромеханічне обладнання і кабельні мережі. За результатами перевірки спеціалісти розробляють систему індивідуального додаткового охолодження повітря у вибоях з високою температурою. Ця система передовсім підвищить безпеку людей на найважчих ділянках шахт.  

Тепер завершують розробку і до кінця 2011 року введуть у дію програму впровадження спеціальної апаратури, яка слідкуватиме за місцезнаходженням у шахті робітників і рухомого обладнання. «Вона дасть можливість  вести автоматичний безперервний контроль місцезнаходження людей і транспорту у підземній частині шахти, попереджувати водія підземного транспорту про появу людей на шляху руху, оптимізувати роботу підземного транспорту, полегшити пошук та ідентифікацію персоналу гірничорятувальниками у разі позаштатних ситуацій», - розповіли спеціалісти компанії.

На думку гендиректора  «Краснодонвугілля»  Олександра Потапенка, найкращим і найбільш надійним засобом безпеки праці було і є дотримання галузевих правил працівниками. «Я говорю про посилені програми з додаткового охолодження повітря, з максимальної автоматизації систем контролю, але перш за все — з додаткового навчання робітників техніці безпеки, заохочення до роботи з підвищення безпеки виробництва кожного», — підкреслює О.Потапенко.

У навчально-курсовому комбінаті «Краснодонвугілля» для нового персоналу термін професійної підготовки продовжать з 2 до 2,5 місяця. Навчальна програма збільшиться саме у практичній частині. Комбінату в користування передадуть тренувальні видобувну лаву і прохідницький вибій, оснащені технікою і засобами промислової безпеки. Тепер нові працівники зможуть проводити тренування в реальних умовах. Навчати їх будуть найбільш досвідчені спеціалісти компанії.

У складі технічної служби «Краснодонвугілля» створять групу громадських інспекторів з охорони праці і промислової безпеки. До групи увійдуть інженерно-технічні працівники, які мають великий досвід роботи на шахтах із залученням профспілок. Нагляд за безпекою праці охоплюватиме кожний аспект виробництва. А найбільш сумлінні працівники отримуватимуть премії за дотримання всіх заходів безпеки і за активну роботу в галузі охорони праці.

У державній службі гірничого нагляду та промислової безпеки України (Держгірпромнагляд) підтримали ініціативу керівництва компанії «Краснодонвугілля» і її власників (холдинг «Метінвест» є частиною корпорації СКМ).  Заступник начальника управління організації державного нагляду у вугільній промисловості Євген Степановський так прокоментував ситуацію: «Заявлене керівництвом «Краснодонвугілля» рішення про преміювання, безумовно, сприятиме підвищенню рівня безпеки на шахтах підприємства. Стимулювання — це великий плюс. Адже найбільш прогресивна система покарань та заохочень — це покарання чи заохочення грошима». Додавши, що технологічні розробки «Краснодонвугілля» стануть важливим додатком до стандартних заходів охорони праці в галузі.