НОВАТОРСТВО. На території колишньої шахти «Центральна» в місті Антрацит розпочато будівництво комплексу очисних споруд для демінералізації шахтних вод. Це перший в Україні комплекс, у будівництво  якого інвестор — ЗАТ «Донецьксталь» — має намір вкласти більш як 300 млн грн. Ці кошти підуть насамперед на зведення водоочисної споруди та двох насосних станцій, що постачатимуть ∂рунтові води з шахт «Центральна» та «Сім-сім біс». Вода з шахт містить чималу кількість шкідливих речовин. Тож очищувати її будуть за спеціальною технологією — способом зворотного осмосу. Головний санітарний лікар міста Володимир Кострюков запевняє: вода буде питна. Після завершення будівництва комплекс являтиме собою сучасний завод, що виробляє 7,5 млн  кубометрів якісної питної води на рік для міста Антрацит.

Під час урочистостей з приводу початку будівництва голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк зазначив, що відсутність на території краю власних вільних джерел води на сьогодні є однією з найбільших проблем регіону. Вода нерегулярно подається населенню, особливо страждають південні території, до яких належить і місто Антрацит. Тут роками люди вчилися запасатися водою, возили її на візках, як найцінніший вантаж, бо роками вода подається за жорстким графіком. Зараз для найшвидшого розв’язання проблеми водопостачання південних регіонів керівництво Луганщини досягло домовленості з Донецькою областю: качати воду з Єлізаветінського водосховища. Але залишається ще й проблема ціни на воду, яку доводиться подавати на відстань майже 300 км і на висоту майже 250 метрів.

«Ми — єдина область в Україні, де 68% вартості води становить вартість електроенергії», — зазначив Володимир Пристюк.

За його словами, якби не доводилося подавати воду на південні території, то її вартість по області, в тому ж Луганську, Лисичанську, Стаханові — була б вдвічі нижчою. Водночас у деяких містах,  як Антрацит, Краснодон, Свердловськ, Ровеньки,  є підземні водойми, воду яких достатньо очистити, аби можна було вживати, і таким чином побороти її дефіцит та знизити тариф на водопостачання.