Голова Держінформнауки,
член Урядового комітету
Інтернет-корпорації з надання
імен та номерів (GAC ICANN) від України
Володимир СЕМИНОЖЕНКО

В Україні почав працювати національний загальнодоступний кириличний домен верхнього рівня .УКР. Першими доменними іменами, внесеними в реєстр адрес органів державної влади у кириличному домені «.УКР», стали президент.укр, уряд.укр, парламент.укр, електронне-урядування.укр. Зараз триває період пріоритетної реєстрації доменних імен для державних органів. Через місяць список тих, хто може скористатись пріоритетним правом, буде розширено, а пізніше така реєстрація стане відкритою для всіх бажаючих.

Про важливість цієї події, можливості, які вона відкриває для українців, розповів в інтерв'ю «Урядовому кур'єру» голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації, член Урядового дорадчого комітету Інтернет-корпорації з надання імен та номерів (GAC ICANN) від України Володимир СЕМИНОЖЕНКО. 

— Володимире Петровичу, в Україні розпочато реєстрацію Інтернет-адрес у національному кириличному домені «.УКР». Що це означає для пересічного користувача?

— Це насправді надзвичайно важлива подія для нашої держави — я б сказав, подія світового масштабу в Інтернет-спільноті. Особливого символізму вона набуває ще й тому, що це відбулося напередодні Дня Незалежності України.

Якщо посуті, то кирилична реєстрація адрес органів державної влади значно полегшує їх пошук в Інтернеті. Наприклад, людині не потрібно запам’ятовувати точне написання латиницею адреси сайтів Президента, Кабінету Міністрів, Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції тощо. Для того щоб гарантовано потрапити на ці портали, достатньо буде набрати в браузері «президент.укр», «уряд.укр», «мінюст.укр» чи «мінсоц.укр» українською мовою.

Таким чином, національний сегмент Інтернету стає доступнішим для всіх користувачів, особливо для початківців чи тих, хто не володіє іноземними, у першу чергу англійською, мовами. Люди зможуть легко і без «зайвих рухів» отримувати потрібну інформацію та звертатися зі своїми проблемами або пропозиціями до органів влади.

Від впровадження доменних імен кирилицею також виграють українські підприємці. Написання торговельних марок українською чи російською, на відміну від латиниці, у багатьох випадках повністю відображатиме оригінальну назву, отже бізнес отримає більш дієву рекламу своїх товарів та послуг в Інтернеті.

 — Хто матиме право користуватися нелатинським національним доменом імені верхнього рівня «.УКР»?

— Фактично будь-хто може зареєструвати домен кирилицею. Але не відразу, звісно. Зараз, наприклад, триває реєстрація доменів у зоні «.УКР» для органів державної влади. Першою в національному домені зареєстрована адреса «президент.укр», а також уже є можливість набрати кирилицею адреси уряду, Верховної Ради, Національного центру електронного урядування, ввівши в адресний рядок «уряд.укр», «парламент.укр», «електронне-урядування.укр» відповідно.

Процес реєстрації тільки розпочався. На першому етапі ми проводимо так звану пріоритетну реєстрацію — тобто реєструються доменні імена органам державної влади, місцевого самоврядування, географічні назви, власникам національних торговельних марок, інших об’єктів інтелектуальної власності, відомих творів, відомим діячам, спортсменам… Період пріоритетної реєстрації триватиме чотири місяці.

Після цього реєстрація в національному домені стане відкритою для всіх бажаючих. За попередніми розрахунками, на домені «.УКР» за три роки може зареєструватися майже півмільйона адрес (довідково: у зоні UA зареєстровано понад 700 тисяч доменів).

Першими доменними іменами, внесеними в реєстр адрес органів державної влади у кириличному домені «.УКР», стали президент.укр, уряд.укр, парламент.укр, електронне-урядування.укр. Фото з урядового порталу

— Для чого потрібна пріоритетна реєстрація? Чому не можна діяти за принципом «хто перший встав — той і штани вдяг»?

— Можна сказати, що фактично такий принцип і застосовуватиметься, але не на першому етапі. Ми повинні захистити осіб, які мають переваги в правах на використання доменних імен, і дати їм можливість ними скористатися. Саме тому потрібен період пріоритетної реєстрації. Він дає змогу запобігти такому явищу, як кіберсквотинг — іншими словами, мережевому рейдерству, яке передбачає реєстрацію доменних імен, співзвучних з назвами відомих компаній чи організацій, аби потім їх перепродати чи розмістити рекламу та отримати на цьому надприбутки. Хочу додати, що нині на громадське обговорення винесено пакет документів, які регламентують різні аспекти функціонування домену та, зокрема, передбачають низку заходів протидії такому явищу в національному домені.

— Як зареєструвати ім'я в домені «.УКР»?

— Для цього потрібно звернутися до реєстратора. На першому етапі органи державної влади можуть звернутися безпосередньо до адміністратора домену «.УКР» або подати заявку через Держінформнауки.

Як я уже зазначав, після завершення пріоритетного періоду реєстрація доменів у новій зоні буде відкритою для всіх бажаючих. Саме тоді для реєстрації будуть доступні всі вільні доменні імена, які не включені у стоп-лист. Зрозуміло, що ці імена обов'язково повинні відповідати вимогам відповідних технічних стандартів Інтернет.

Варто підкреслити, що у зоні «.УКР» здійснюватиметься реєстрація тільки доменів другого рівня — тобто типу «ім’я.укр». Створення додаткових публічних доменів нижчого рівня не передбачається. При цьому дозволено використання символів тільки української та російської абеток, арабських цифр, дефіса всередині доменного імені та, що важливо, апострофа української мови.

При реєстрації доменних імен в домені «.УКР» особа самостійно визначає ім’я домену, яке вона хоче зареєструвати. Термін реєстрації — від 1 до 10 років. При цьому тут уже застосовується принцип «перший прийшов — перший обслугований». Важливо, що можна самостійно обрати реєстратора, який здійснює реєстрацію доменного імені та обслуговує його. Зазначу також, що акредитацію таких реєстраторів в Україні здійснює об’єднання підприємств «Український мережевий інформаційний центр», якому делеговано право адмініструвати домен «.УКР».

— Скільки коштує реєстрація доменного імені в домені «.УКР»? Чи може собі пересічний українець дозволити таку послугу?

— Гадаю, так. Вартість послуги визначатиметься тими, хто її надає, а саме реєстраторами. При цьому тарифну політику буде визначати Координаційна рада, до складу якої на принципах паритету входять представники органів державної влади та асоціацій операторів/провайдерів Інтернету та телекомунікацій. За попередніми розрахунками, ця сума не перевищуватиме 250 гривень.

— Розкажіть докладніше про стоп-лист домену «.УКР» і його роль

— Стоп-лист формується з метою уникнення в процесі реєстрації доменних імен правових колізій, пов’язаних із порушенням суспільної моралі, нанесенням образ чи дискредитації на підґрунті расової, національної, гендерної неприязні або виконуваних професійних обов’язків, приниженням людської гідності, неправомірним здобуттям прав на використання назв органів державної влади, місцевого самоврядування, міжнародних організацій, географічних назв.

Стоп-лист складається зі списку безумовно заборонених для реєстрації слів (наприклад, образливі чи нецензурні) та списку умовно зарезервованих слів чи назв в інтересах спеціальної категорії реєстрантів. Первинний список формується з урахуванням досвіду роботи організацій, що надають публічні сервіси, і в подальшому оновлюватиметься. Може статися й таке, що зареєстроване доменне ім’я вилучають з реєстру з наступним внесенням його до стоп-листа доменних імен.

— Це може стати причиною виникнення спору. Чи передбачені механізми для його вирішення?

— Всюди, де є публічно-правові відносини, можуть виникати спори. Реєстрація доменного імені «.УКР» не є винятком. Передбачено, що будь-які спори, що виникатимуть під час впровадження пріоритетної реєстрації, будуть розв’язуватися реєстраторами, адміністратором, оператором реєстру в межах їх компетенції, що визначається правилами та відповідними договорами між ними. Після завершення періоду пріоритетної реєстрації всі спори, що виникатимуть з періоду пріоритетної реєстрації, та інші спори у відповідності до цих правил розв’язуватимуться переважно комісією з досудового вирішення доменних спорів.

— Відомо, що торгова марка «.УКР» уже зареєстрована на суб'єкта підприємницької діяльності. Чи власник цієї торгової марки має право на управління доменом «.УКР»?

— Так, справді Державна служба інтелектуальної власності своїм рішенням ще у 2010 році зареєструвала торгову марку «.УКР» на суб’єкта підприємницької діяльності. Згідно з висновками цієї служби, таке рішення не впливає на функціонування домену «.УКР».

Більше того, власник торгової марки — Центр Інтернет-імен України — повідомив нам, що готовий її передати адміністратору.

Для запобігання будь-яким непорозумінням у майбутньому в Концепції впровадження та розвитку домену «.УКР» передбачено положення про неможливість включення до тарифів роялті або інших ліцензійних платежів.

— Яка роль Держінформнауки та адміністратора домену в запровадженні домену «.УКР»?

— Національний кириличний домен верхнього рівня «.УКР» було делеговано Україні в лютому поточного року, а заявку на нього ми подали ще восени 2009 року. Як бачите, ми пройшли довгу і непросту дорогу і доклали величезних зусиль для того, щоб національний загальнодоступний кириличний домен верхнього рівня «.УКР» почав працювати. На моє глибоке переконання, це серйозна інвестиція в імідж Української держави.

Зазначу, що Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації відповідає за координацію адміністрування простором національних доменних імен. Функції Держінформнауки визначаються Угодою щодо врегулювання відносин, пов’язаних з адмініструванням адресного простору українського сегмента мережі Інтернет від 22 січня 2004 року, якою, зокрема, передбачена періодична підзвітність адміністратора домену. Також до повноважень агентства відносяться питання взаємодії з Міжнародною корпорацією ICANN, яка займається розподілом нових доменних імен, та іншими організаціями адресного простору в мережі Інтернет. Крім того, я як голова Держінформнауки входжу до складу Координаційної ради та беру безпосередню участь в її роботі.

Ще одним важливим гравцем на цьому полі є об'єднання «Український мережевий інформаційний центр» (UANIC) — уповноважена організація з адміністрування адресного простору українського сегмента мережі Інтернет, яка стала адміністратором домену «.УКР». Функції адміністратора закріплені уже загаданою угодою та визначені в Концепції впровадження та розвитку домену «.УКР», у тимчасових правилах реєстрації і користування доменними іменами в домені «.УКР».

Вищим статутним колегіальним органом управління адміністратора домену «.УКР» є Координаційна рада. Вона утворена на принципах паритету з представників органів державної влади, уповноважених представників всеукраїнських громадських організацій у сфері ІКТ, асоціацій операторів/провайдерів Інтернету та телекомунікацій.

На своїх останніх засіданнях Координаційна рада ухвалила Концепцію впровадження та розвитку домену «.УКР» та тимчасові правила реєстрації і користування доменними іменами органами державної влади в домені «.УКР» (для першого етапу пріоритетної реєстрації). Всі інші документи, необхідні для функціонування домену, винесені на громадське обговорення, яке триватиме до 16 вересня. За підсумками цього обговорення будуть враховані пропозиції зацікавлених організацій та інтернет - спільноти.

 ДОВІДКОВО

Національний кириличний домен верхнього рівня «.УКР» було делеговано Україні 28 лютого 2013 року Міжнародною корпорацією ICANN, що займається розподілом нових доменних імен. Заявку на нього в ICANN Український мережевий інформаційний центр (UANIC), маючи повноваження від Уряду України, подав ще 16 листопада 2009 року. 

 Україна стала четвертою країною світу, яка створила свій кириличний домен в Інтернеті, — після РФ, Сербії та Казахстану. Загалом національні домени мають приблизно тридцять країн світу.