Найкращим шляхом врегулювання конфлікту є дипломатичні зусилля, які має бути підкріплено сильною українською армією. Такими словами розпочав виступ в Атлантичній Раді у Вашингтоні Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (у США він перебував із дводенним робочим візитом). Глава уряду назвав Мінські угоди єдиним способом досягти миру й водночас резюмував, що очолювані Росією терористи посилили наступ на сході України.

«Закликаємо Росію виконати мінські домовленості. Все залежить від того, чи хоче Володимир Путін миру. На мою думку, Росія не прагне миру та стабільності ні в Україні, ні в Європі», — означив позицію Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що разом із американськими партнерами розпочато військові навчання підрозділів Національної гвардії України. А відтак наголосив на необхідності започаткувати широкомасштабну програму, яка включала б постачання оборонної зброї для нашої армії.

Нині для України важливо, що «Велика сімка» заявила про неможливість скасування санкцій, доки Росія повністю не виконає мінські домовленості. «Що вони означають? Володимир Путін та очолювані Росією терористи мають забратися з України. Ключові умови: закрити кордон, відвести війська, зупинити постачання зброї, артилерії та смертельного оснащення очолюваним Росією терористам», — передає слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Арсеній Яценюк переконував Атлантичну Раду збільшити підтримку Україні.  Фото з Урядового порталу

Крім того, він поінформував про здійснення системних змін в енергетичному секторі. Так, усунуто олігархів та посередників, які панували в сфері НАК «Нафтогаз України». «Зокрема й пана Фірташа, який перебуває під слідством ФБР, — додав Прем’єр. — Ми переконані, що цього українського олігарха має бути притягнуто до відповідальності у США».

Підкреслено, що в Україні вже втілюють «всеохопний порядок денний антикорупційної програми». Уряд намагається подолати корупцію на найвищому рівні влади та серед інспекторів, митників, міліціонерів, прокурорів, суддів.

Додаткова гарантія в мільярд

У Вашингтоні Арсеній Яценюк мав зустріч із заступником Державного секретаря Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкеном. Від нього він почув, що США вітають зусилля Кабінету Міністрів, який, за винятково складних обставин, демонструє тверду відданість реформам і вже досяг відчутних результатів.

Під час розмови також ішлося про міжнародні зусилля на підтримку України. Цю позицію, за словами заступника Держсекретаря США, було виразно засвідчено під час саміту G7 у Німеччині. А ще обговорено реформаторські дії влади в нашій країні.

Із заступником Генерального секретаря ООН Джеффрі Фелтманном Прем’єр обговорив актуальні питання процесу мирного врегулювання ситуації на Донбасі. А з міністром енергетики США Ернестом Монізом він розглянув питання посилення енергетичної співпраці. Зокрема йшлося про диверсифікацію джерел енергопостачання для зміцнення енергонезалежності України та співробітництво в сфері ядерної енергетики. Про залучення інвестицій США та розвиток української енергетичної галузі сторони говорили також.

Уже з міністром фінансів США Джейкобом Лью Арсеній Яценюк спілкувався разом із міністром фінансів України Наталією Яресько. Йшлося про підтримку американською стороною програми реформ, утілюваних вітчизняним урядом.

Високопосадовець запевнив представників української делегації у підтримці реалізації програми МВФ, маючи на увазі реструктуризацію комерційних боргів. Окремо порушували питання надання Україні додаткових кредитних гарантій на мільярд доларів.

Захисний щит відповіді

«Найкраща відповідь президенту Путіну — показати, що Україна — це успішна й процвітаюча європейська держава, яку підтримує США», — про це Арсеній Яценюк говорив у інтерв’ю каналу CNN. Американській спільноті він доніс інформацію, що вітчизняний Кабмін провів важкі й болючі реформи та хоче зробити Україну кращою, поліпшити в ній інвестиційний клімат.

Прем’єр закликав інвесторів зі США приходити в Україну, мовляв, у нас вони стануть «ще одним захисним щитом». Це шлях, як підняти нашу економіку і зробити Україну історією успіху», — додав він.

А потім привітав рішення уряду США направити до України військових для проведення тренувальної місії бійців української Нацгвардії, а також надати технічну допомогу у вигляді електронного оснащення.

«Росія постачає терористам сотні танків, сотні гармат, сучасну артилерію, навіть SA-11, SA-15 та SA-22. Понад 10 тисяч російських військових є на території України. І 30 тисяч очолюваних Росією терористів, тренованих російською ФСБ та російською армією, — розповів він. — Потрібно усвідомити, що Росія становить загрозу для США, ЄС та світового порядку».

Арсеній Яценюк підкреслив, що США є країною справжньої демократії, прав і свобод, саме тому вона як лідер має боронити й захистити світ, зокрема й підтримати Україну.