Регіональний семінар «Плани адаптації (апроксимації) екологічного законодавства України до права Європейського Союзу» зібрав у виставковому комплексі «Козак Палац» представників органів державної влади та місцевого самоврядування, промислових підприємств, депутатів різних рівнів, науковців, активістів екологічних громадських організацій.

У ході семінару розглядалися питання національної стратегії у сфері охорони довкілля. Такий захід викликав надзвичайну зацікавленість фахівців і громадськості, адже Запорізький край має одне з найвищих техногенних навантажень у країні. Бо на території області зосереджені практично всі основні галузі промисловості — більш як 160 промислових підприємств. Також розміщені Запорізька ТЕС та Запорізька АЕС — найбільша атомна електростанція в Європі.

Регіон є провідним центром вітчизняного авіадвигунобудування, виробництва трансформаторів та іншої високотехнологічної продукції. А оскільки подальший розвиток економіки України відбуватиметься у дуже тісному співробітництві з країнами ЄС, область може стати успішним пілотним проектом з відпрацювання всіх питань. І нинішній семінар став одним із перших заходів на цьому шляху.

До його роботи долучився і міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник.

— Для майбутнього країни вкрай важливо, що ми підписали економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Це відкриває багато можливостей, але з’являється багато зобов’язань. Передусім йдеться про адаптацію українського законодавства до європейського, в тому числі й щодо екології. Європейське екологічне законодавство заслужено вважається кращим у світі, тож нам треба вдосконалювати нашу законодавчу базу, — сказав Андрій Мохник.

Посадовець підкреслив, що зміни до законодавства враховуватимуть пропозиції як промислових підприємств, так і екологів.

— Охорона довкілля визнана пріоритетним напрямом співпраці між Україною та ЄС. Екологічна складова національної безпеки має стати одним із домінуючих чинників внутрішньої і зовнішньої політики України, — визнав голова Запорізької облдержадміністрації Валерій Баранов, наголосивши, що «для запоріжців украй важливо, які саме зміни до законодавства прийматимуться».

Окрім теоретичних дискусій під час семінару посадовці вдалися і до практичних справ — інспектували стан справ на провідних металургійних підприємствах Запоріжжя. Зокрема, після ознайомлення з будівництвом природоохоронного об’єкта на ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», Андрій Мохник подякував керівництву підприємства за продовження модернізації у складних економічних умовах, зазначивши, що екологічна політика керівництва ВАТ «Запоріжсталь» має стати прикладом для промислових підприємств країни.

Нагадаємо, що підприємство тримає курс на підвищення ефективності виробництва, модернізацію й реконструкцію основних виробничих фондів, впровадження передових технологій, спрямованих на скорочення техногенного впливу на довкілля. Генеральний директор «Запоріжсталі» Ростислав Шурма зазначив, що зміни дадуть змогу повністю уникнути потрапляння в стічні води концентрованих відпрацьованих травильних розчинів.

Окрім результатів реалізації екологічної політики на промислових підприємствах, Андрій Мохник обговорив з фахівцями і посадовцями питання забезпечення функціонування гідрологічного заказника «Молочний лиман» у складі Приазовського національного природного парку. Раніше ми інформували наших читачів про його критичний стан через замулення протоки із Азовським морем.

Заступник голови Запорізької облдержадміністрації Григорій Самардак привернув увагу міністра до факту, що ситуація з Молочним лиманом нині стала не тільки екологічною, а й економічною проблемою.

— Ми не можемо там оздоровлювати дітей. Туди не зайшов на нерест пеленгас. Загальна кошторисна вартість будівництва з’єднувального каналу між Азовським морем і Молочним лиманом становить понад 24 мільйони гривень. Нині роботи на каналі припинені. Якщо використовувати вибухові роботи, необхідно близько 1 мільйона гривень, але для цього мають бути висновки фахівців, — розповів Григорій Самардак і попросив міністра долучитися до вирішення цього питання.