На «гарячу лінію» Катеринопільської райдержадміністрації звернулася сім’я загиблого воїна-афганця Юхима Спільніченка із села Ступичне з проханням про виділення їм дубових дров (населений пункт не газифіковано). Вирішити питання доручили мені як сільському голові. Машина дубових дров (рубаних) коштує 1800 гривень.

Сільська рада не проти, щоб забезпечити дровами цю родину. Але як маємо виділити їм кошти? Адже видатки на це в місцевому бюджеті не передбачені.

Торік цій родині з місцевого бюджету було виділено матеріальну допомогу сумою 300 гривень з нагоди відзначення виведення військ з Афганістану. Загалом сім’я матеріально забезпечена, користується соціальною пільгою, а саме 50% знижкою плати за електроенергію, їй видається компенсація за скраплений газ та тверде паливо стовідсотково: 50% з державного бюджету та 50% – з районного.

Також відповідно до Закону «Про соціальний статус військовослужбовців» Пенсійний фонд виплачує надбавку до пенсій дружині і сину як членам сім’ї загиблого військовослужбовця. А з нагоди Дня Перемоги управління соцзахисту провело доплату до пенсії по 375 гривень обом членам сім’ї.

Як мені вирішити це питання?

Н. СТЕПОРУК,  с. Ступичне Черкаської обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор департаменту
державної соціальної політики
Мінсоцполітики:

— Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» для осіб, на яких поширюється чинність цього закону (у тому числі батьків загиблого учасника бойових дій), передбачено 50% знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та 50% знижку вартості палива в межах норм для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Статтею 102 Бюджетного кодексу України визначено, що пільги на придбання твердого палива надаються з розрахунку вартості однієї тонни твердого палива на домогосподарство на рік. Кабінет Міністрів затверджує граничні показники вартості твердого побутового палива для надання пільг.

Відповідно до постанови Кабміну від 23.04.2012 року № 356 граничний показник вартості твердого палива для надання у 2013 році пільг становить 995,6 гривні за тонну.

Згідно зі статтею 102 Бюджетного кодексу місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають право встановлювати збільшені норми на придбання твердого побутового палива особам, які мають право на пільги та житлові субсидії відповідно до законодавства, за рахунок та в межах коштів відповідних місцевих бюджетів, а також надавати пільги на тверде паливо в натуральному вигляді або готівкою.

Враховуючи викладене, за рахунок коштів державного бюджету особам, на яких поширюється чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», у 2013 році в разі надання пільг на придбання твердого палива готівкою виплачується на придбання палива 497,8 гривні.