Фахівці зауважують, що в ситуації, в якій нині опинилася економіка і соціальна сфера України, без заходів з економії бюджетних коштів не обійтися. І люди загалом розуміють, що порожній бюджет треба наповнювати негайно. Вони погоджуються, що паски таки доведеться затягувати, аби країна швидше відбудувалася. Однак несправедливими і неприпустимими є затримки з виплатою і без того невеликих заробітних плат. За повідомленнями Держстату, заборгованість із зарплати в Україні в лютому 2014 року зросла на 14% і станом на 1 березня становила 919 мільйонів гривень.

Як повідомили в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, на урядову телефонну «гарячу лінію» з початку року (станом на 1 квітня) надійшло 5319 звернень стосовно оплати праці, що майже на 20% перевищує показники аналогічного періоду минулого року. Найбільше зверталися громадяни з Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської, Одеської областей та Києва.

Щодо проблем, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати, надійшло 3176 заяв (зокрема й щодо невчасної виплати коштів — 2063, тривалої (понад 2 місяці) невиплати — 998, та неповною виплатою — 115). Понад третина заяв стосувалася установ бюджетної сфери, зокрема освітніх закладів, медичних установ, структурних підрозділів МВС тощо.

Численні скарги на тривалу невиплату зарплати надійшли від працівників КП «Трамвай» та Державного науково-виробничого підприємства «Цирконій» з Дніпродзержинська, ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» з Києва, ПАТ «Криворізький турбінний завод «Констар».

Порушують законодавство щодо оплати праці підрозділи «Укравтодору», зокрема філії «Сумська ДЕД» та «Конотопський райавтодор» Сумської області, філія «Житомирська ДЕД», філія «Томаківський райавтодор» Дніпропетровської області, філія «Березівський райавтодор» Одеської області, філія «Бучацький райавтодор» та «Бережанський райавтодор» Тернопільської області.

Роботу виконаємо. А чи заплатять за неї? Фото Володимира ЗAЇКИ

За результатами розгляду цих заяв до керівництва підприємств вживають заходів, проводять позапланові перевірки. Адже перекладання на працівників проблем менеджменту та недолугого керівництва — причини погіршення якості життя громадян. А виплата зарплати без обов’язкових перерахувань ЄСВ призводить до скорочення страхового стажу під час обрахування пенсій.

За інформацією Урядового контактного центру, більшість питань щодо погашення заборгованості із заробітної плати вирішується. Особливо це стосується бюджетних організацій, де в основному порушують саме строки виплати.

Так, неодноразово скаржилися на затримку розрахунків у березні працівники КЗ «Криворізька міська стоматологічна поліклініка №3» Дніпропетровської області. Упродовж кількох днів після звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» заборгованість із заробітної плати було погашено.

Три дні також знадобилося Краматорській дитячій лікарні №3 на Донеччині, аби виплатити працівниці аванс за березень. Також після звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» заборговані під час звільнення кошти отримали харків’янин, колишній працівник державного підприємства «Завод ім. Малишева», та колишній співробітник ТОВ «Трансмаш» із Кривого Рогу на Дніпропетровщині.

Загалом за період з 31 березня по 6 квітня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 18 606 дзвінків, через Інтернет отримано 224 звернення.

Урядова телефонна «гаряча лінія» працює за номером: 0-800-507-309 цілодобово. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua