ЛЮБОВ І МАЙНО

Шлюбні контракти в Україні непопулярні

У Міністерстві юстиції порахували кількість шлюбних контрактів, які уклали подружні пари в Україні. Вочевидь, завдання було не надто складним, адже багато рахувати не довелося. Великого поширення такі договори не мають. Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович. Торік, наприклад, нотаріуси посвідчили 1037 таких документів. Якщо зважити на те, що 2010 року майже 300 тис. пар стали на шлюбний рушник, то неважко вирахувати, що приблизно 0,3% таки уклали шлюбний контракт.

А от у багатьох зарубіжних країнах така річ, як шлюбний контракт, тобто документ, що регулює майнові відносини між подружжям, - справа звична, люди спокійно ставляться до такої процедури. Перефразовуючи відому приказку, кохання коханням, а матеріальні цінності - нарізно. У нас же нерідко сама пропозиція укласти шлюбний контракт викликає передусім підозру: отак ти мене любиш, якщо не довіряєш?

"Твій обранець - людина не нашого кола", - сказали батьки Надії, коли вона привела свого хлопця познайомитися з родиною. Насамперед батькам не сподобалося, що він - з незаможної родини, яка живе в сільській глибинці, а хоче ввійти в сім'ю, де, як кажуть, повна чаша, мати - авторитетний лікар, батько юрист. Хоч і наречений закінчив престижний виш і мав непогану роботу, хоча й самі так само свого часу приїхали підкорювати столицю. Відмовляли від весілля, та дівчина була налаштована рішуче. Тоді батько, вочевидь, щоб хлопець не зазіхав після весілля на їхні статки, запропонував нареченим оформити шлюбний контракт. Мовляв, купую вам квартиру, обставляю її, живіть. Але в разі розлучення - з чим прийшов до нас, із тим і підеш... У результаті весілля так і не відбулося. І квартиру купувати не довелося. Ображений юнак не погодився на такі умови. Образилася й дівчина. Але молода пара не розпалася. Закінчилося тим, що Надія пішла з дому, і мешкають вони з Віктором в орендованій квартирі, не оформляючи свої стосунки, і з батьками Надії не спілкуються вже рік...