Лише днями Президент Молдови Ніколае Тімофті заявив, що країна не може жити за умов постійних погроз з боку Росії і посилено рухатиметься в бік Європи, як... молдовському вину перекрили шлях до Росії. Так вирішив  Росспоживнагляд. Формулювання причини ембарго універсальне: погана якість напоїв. Українські підприємці, мабуть, як ніхто, зрозуміють, південно-західних сусідів, бо самі вже не раз потерпали від  подібних дій сусіда північного. А молдованам час переймати досвід у грузинів і переорієнтовувати свої виноробні на Європу. Принаймні  на дебатах у Страсбурзі  чимало європарламентаріїв уже висловилися за те, щоб розглянути можливість відкрити ринок  для найпопулярнішого молдовського експорту.

Насправді ж у стінах Європарламенту йшлося про речі вкрай серйозні.  Європейський парламент засудив той факт, що з наближенням Вільнюського саміту на країни «Східного партнерства», які перебувають на останньому етапі переговорів про підписання чи парафування їхніх угод про асоціацію, збільшують різні види тиску, і  вважає цей тиск неприпустимим.  Відповідну резолюцію депутати  ухвалили вчора.

Європарламент підтримав Україну резолюцією. Фото з сайту slovenskenovice.si

Кожна країна має право ухвалювати власні рішення щодо свого майбутнього. Як відомо, ЄС веде переговори щодо угод про асоціацію не лише з Україною, а й з Молдовою та Вірменією. І їх також планується  парафувати у Вільнюсі. Та, на жаль, Вірменія була змушена змінити свою позицію щодо ЄС через тиск Росії. Це стало несподіваним і неприємним сюрпризом  і  підштовхнуло Європарламент до дебатів з приводу тиску Кремля на країни-сусіди.

Резолюція Європарламенту містить гостру критику дій Москви і закликає Європейську комісію захистити Україну та інші держави цієї програми від російського тиску, надавши конкретні та дієві заходи на підтримку партнерів.

Автори резолюції висловлюють також рішучу підтримку парафуванню чи підписанню на Вільнюському саміті угод про асоціацію з тими країнами-партнерами, які цього хочуть і до цього готові, за умови виконання необхідних вимог.

На неприпустимості тиску з боку Росії на країни «Східного партнерства» наголосив і Комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле. Виступаючи на сесії  Європарламенту в Страсбурзі,  він наголосив, що будь-які загрози з боку Росії, пов’язані з можливим підписанням угод з Європейським Союзом, є неприйнятними. Це стосуватиметься всіх форм тиску, в тому числі можливого зловживання цінами на енергоносії; створенням штучних торговельних бар’єрів, таких як заборона на імпорт, що дуже сумнівно відповідає стандартам Світової організації торгівлі  та ускладненням митних процедур; військовою співпрацею чи безпековими гарантіями; інструменталізацією «заморожених» конфліктів.

Щодо  закликів польського євродепутата Павела Коваля підписати угоду про асоціацію з Україною раніше за встановлений термін Штефан Фюле сказав, що за жодних обставин ЄС не занижуватиме планку та не зніматиме висунутих раніше умов. А голосування за остаточний текст резолюції «Тиск Росії на країни «Східного партнерства» у світлі майбутнього саміту у Вільнюсі» показало,  наскільки рішуче налаштований Євросоюз у намірах підставити плече своїм сусідам на східному кордоні.