ЗНАЙ НАШИХ!

У понеділок українські школярі полетять до Туреччини на міжнародну олімпіаду

Учора в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту нашу команду юних вундеркіндів урочисто проводили на міжнародну учнівську олімпіаду, що відбудеться 18-21 травня в сонячній Туреччині. В інтелектуальному змаганні Україну представлятимуть переможці Всеукраїнської олімпіади з екології: учениця 11 класу Херсонського академічного ліцею Анастасія Камінська, учениця 10 класу школи N1 ім. О. Пушкіна Поліна Авраменко з Мукачевого Закарпатської області та учень 11 класу Луцької гімназії N21 ім. М. Кравчука Василь Ягенський.

"Потрапити до команди переможців було непросто, адже працюю над своєю роботою вже впродовж трьох років. Та хоч це займає дуже багато часу, водночас дуже цікаво й захоплююче! - ділиться Анастасія Камінська, яка за допомогою лишайників досліджувала рівень забруднення навколишнього середовища. - Моя робота пов'язана з лишайниковою біоіндикацією - ми вперше пропонуємо новий метод, який допоможе більш раціонально підходити до проблем екологічного менеджменту та дозволить значно економити кошти на насадженні лісів".

Олімпіада в Туреччині відбуватиметься у форматі захисту екологічних проектів англійською мовою, буде велике журі з багатьох країн світу. Трохи хвилюємося, але вже добре підготувалися, тому віримо в свої сили!" Дівчина переконана, що дбати про екологію своєї країни - на сьогодні дуже актуально, зокрема слід формувати в українців екологічну свідомість, щоб вони могли купатися в чистому Дніпрі, дихати свіжим повітрям. Настя зізнається, що в майбутньому екологією не обмежиться - також прагне стати фахівцем з китайської філології.

Олімпіада з екології - одна з чотирьох, які цього року запровадило профільне відомство. Також відтепер учні змагатимуться з астрономії, російської мови та літератури, педагогіки і психології. А загалом - у 19 олімпіадах з різних предметів. У міністерстві зазначають, що приділяють особливу роль розвитку обдарованої особистості.

Для підтримки талановитої молоді на державному рівні проводяться різні інтелектуальні змагання: олімпіади, конкурси і турніри. Найважливіше місце посідають Всеукраїнські учнівські олімпіади. Тільки щороку в предметних олімпіадах бере участь 3 млн школярів - це близько 60% від загальної кількості учнів.

"Скажімо, олімпіада з екології запроваджена з метою пропагування екологічних знань, розвитку екологічної обізнаності, соціальної активності в галузі охорони природи, - пояснює міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. - Тому цьогоріч уперше наші переможці зможуть взяти участь у міжнародних змаганнях з цієї дисципліни, адже таке право може отримати команда будь-якої держави, де відповідна олімпіада проводиться на загальнонаціональному рівні. Це ж стосується й олімпіади з астрономії - у вересні ми вперше будемо відряджати українських переможців на відповідні міжнародні змагання до Казахстану". Міністр наголосив, що учнівські команди України впродовж багатьох років належать до команд-лідерів, оскільки за всі роки участі в міжнародних олімпіадах посідали 10-15 місця серед майже ста країн. Тож Дмитро Табачник вручив юним екологам подарунки та квіти і побажав успіхів у важливих змаганнях.