ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Діяльність керівників облдержадміністрацій оцінюватимуть не лише за економічними показниками, а й за станом довкілля в регіоні

Складною залишається екологічна ситуація в Україні. У промислових містах скорочуються площі зелених насаджень, збільшуються обсяги незаконного вирубування лісів, забруднюються і знищуються водойми. Антропогенне і техногенне навантаження у кілька разів перевищує показники розвинених країн. Таке бачення ситуації окреслив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час селекторної наради у Міністерстві екології та природних ресурсів. 

Водночас у країні зростає кількість несанкціонованих сміттєзвалищ. Торік  їх виявлено 30 тисяч на площі понад тисячу гектарів. Для розв’язання цих проблем уряд запровадить контроль як на центральному рівні, так і на місцях. Крім того, Микола Азаров пропонує залучати громадські організації до контролю за екологічною ситуацією в країні. «Щодо кожного напрямку слід запровадити постійний контроль у режимі реального часу, залучити до охорони навколишнього середовища громадські організації, повернути екологічному руху престиж і силу, оперативно реагувати на факти завдання шкоди довкіллю», — наголосив Прем’єр.

У зв’язку із цим від голів облдержадміністрацій Прем’єр вимагає максимально зосередитися на забезпеченні екологічного контролю в регіонах. Діяльність керівників ОДА оцінюватимуть не лише за економічними показниками, а й за станом екологічної ситуації в регіоні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Позиція Миколи Азарова полягає в тому, що екологічний стан у регіоні є важливою складовою оцінки якості життя, разом із показниками доступності житла, повноцінного харчування, забезпеченості роботою тощо.

«Хочу звернути увагу керівників ОДА на такі теми, як незаконне вирубування лісів, несанкціоновані звалища, незаконна забудова, забруднення понад нормативи води, повітря, — сказав глава уряду. — Ці питання на рівні з економікою області,  на рівні із соціальною сферою, на рівні з безпекою. Всі ці теми є для вас найголовнішими, за які уряд питатиме дуже серйозно».

А міністру екології та природних ресурсів Едуардові Ставицькому він доручив у тижневий термін з’ясувати, хто винен в організації несанкціонованого сміттєзвалища на території Голосіївського  парку в Києві. «Там безконтрольно розростається звалище побутових відходів. Хочу почути: яка посадова особа це дозволила? Доручаю міністрові провести розслідування, а Секретаріату Кабінету Міністрів взяти цю справу на контроль. Термін — один тиждень. Це неподобство, кричущий випадок», — обурився Микола Азаров.

Не залишився без Прем’єрського доручення й міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. Йому слід посилити контроль над використанням земель для вирощування технічних культур, аби не допускати виснаження грунтів.

«Хочу звернути вашу увагу на варварську експлуатацію ріллі під технічні культури, що виснажує землі», — сказав Микола Азаров. При цьому він навів приклад, що в одному з районів Миколаївської області 80% землі засіяно соняшником за норми для регіону 29%.

За тиждень міністр повинен зібрати голів обласних і районних  держ?адміністрацій, які понаднормово висівають технічні культури, й провести з ними відповідну роз’яснювальну роботу. 

«Ми запитаємо у них, як вони виконують рекомендації Мінагрополітики для підтримки родючості грунтів. Це нікуди не годиться. Така експлуатація землі і такі доходи нам абсолютно не потрібні», — резюмував Микола Азаров. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»