ЕКОЛОГІЯ

Таку пропозицію озвучено під час наради щодо реалізації програми «Питна вода» 

Зношеність очисних споруд, а також забруднення водойм значно знижують якість питної води. Розв’язати ці проблеми покликана загальнодержавна програма «Питна вода України». Стан її реалізації обговорювали під головуванням Прем’єр-міністра Миколи Азарова на нараді, що відбулася на Деснянській водопровідній станції (Київ).

«Ми повинні визнати, що рівень зношеності наших очисних споруд сягає 60%, а насосних станцій — 50%. Як наслідок, втрата води на наших станціях досягає 40%. І цю проблему потрібно розв’язувати. нам всім слід подумати, що конкретно треба зробити», — заявив Прем’єр, додавши, що уряд врахує конкретні пропозиції, у тому числі при підготовці бюджету на 2013 рік, повідомляє РБК-Україна.

Крім того, глава уряду звернув увагу на проблему столичної Бортницької станції аерації. За його словами, для реконструкції цього об’єкта потрібно 100 млн грн: «Вже працює експертна група, розроблено відповідну документацію, і протягом найближчих кількох років ми завершимо реконструкцію».

Не з кожної річки нині безпечно пити. Фото з сайту myopera.com

Говорячи про програму «Питна вода» загалом, Микола Азаров наголосив на необхідності прискорити її реалізацію та звернути особливу увагу на охорону джерел водопостачання. У цьому контексті перший заступник — виконувач обов’язків міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов зазначив, що за останні роки в країні погіршився екологічний стан водойм, з яких забезпечується питне водопостачання. Тож він заявив про необхідність істотного посилення контролю за якістю стоків та відповідальності за недотримання норм.

«Скидання в навколишнє середовище неочищених та недостатньо очищених стічних вод є одним із головних чинників, що справляє негативний вплив на якість води. Мінрегіон наполягає на посиленні контролю за дотриманням норм природоохоронного законодавства в цій сфері. Крім того, потрібно посилити відповідальність за їх порушення. Штрафи за скидання неочищених стоків повинні давати можливість проводити повне відновлення забруднених водойм, повністю усуваючи завдану шкоду», — цитує слова Олександра Аліпова прес-служба Мінрегіону.

За словами посадовця, нині в поверхневі водойми влаштовано 1246 випусків господарсько-побутових та 731 — промислових стоків, з них без очищення або з очищенням, що не відповідає державним нормативам, 32,8% та 29,7% випусків відповідно.

Крім того, Олександр Аліпов заявив, що Україні необхідно відмовитися від масового використання миючих засобів, що містять фосфати. «Фосфати — одні з найбільш агресивних забруднювачів води та поверхневих вододжерел, їх сполуки погано розкладаються в природі, завдають їй надзвичайно великої шкоди. Шкодять вони і людині, з часом призводячи до різних захворювань і розвитку ракових клітин», — зазначив Олександр Аліпов.

За його словами, потрібно терміново розробити нормативно-правовий акт про поетапне скорочення та заборону використання фосфатів у миючих засобах. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»