Оскільки Чернігівщина — північний гарант держкордону України, стратегічні об’єкти і арсенали зброї в області перейшли на особливий режим охорони, а на кордоні ситуація стабільно контрольована.

За словами начальника регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Вадима Мисника, допомога населення істотна. Люди з’ясували, що гарнізонам потрібно найбільше, і саме те вони одержують.

В області також проходять заходи часткової мобілізації до лав Збройних сил країни. Проблема лише у законодавстві, ухваленому ще у минулому столітті: на сьогодні людина, котра йде до армії, втрачає робоче місце. Єдина надія на поданий до Верховної Ради законопроект, який має врегулювати ці питання.

Депутати обласної ради ухвалили заяву, в якій засудили застосування Збройних сил Російської Федерації на території незалежної України. В документі — заклик до російського народу не йти на своїх братів і сусідів зі зброєю в руках. Також Чернігівщина готова допомоги кримчанам, змушеним залишати домівки через російську агресію. На сьогодні підготовлено 1000 місць у готелях та гуртожитках. У разі потреби людей можуть розмістити у дитячих таборах відпочинку і санаторіях.

За словами начальника прес-служби Чернігівського прикордонного загону Олександра Дудка, нині істотних змін на кордоні, який охороняють посилено, не відбувається. Забезпечено безперебійну роботу всіх пунктів пропуску та належну безпеку вантажів, що перетинають держкордон у встановленому місці. За тиждень, що минув, пропущено 41 тисячу осіб та майже 9 тисяч транспортних засобів. Не пропущено 106 осіб, серед них 37 громадян Російської Федерації, 28 з яких не змогли підтвердити фінансову забезпеченість, а 9 — мету свого перебування на території України. Також затримано одного пасажира, який мав холодну зброю, набір викруток.

Вадим Мисник, беручи участь у брифінгу, закликав виявляти факти можливих зловживань під прикриттям надання допомоги військовим. «Є таке прислів’я, що за будь-якою війною приходить мир, а з миром приходить прокурор», — зауважив він.