НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 

Яке головне осіннє свято — Покрова, такою буде і зима

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Хто з читачів звіряє свої спостереження з народними прикметами, той не раз міг переконатися, що прогнози погодних умов на близьке і далеке майбутнє часто здійснюються. Цієї осені маємо, як і передбачалося, щедрий урожай зернових, грибів, горіхів. Осінні ярмарки переповнені добірними плодами садів, баштанних культур, городиною та медом.

У жовтні старі люди і народні синоптики прогнозують, якою буде наступна зима, спостерігаючи за прикметами у такі дні релігійних свят: Трохима (2), Кіндрата (4), Фотія-Листопадника (5), Сергія-Капустяника (8), Покрови Пресвятої Богородиці (14), Луки осіннього (31).

На Трохима пасічники починають підготовку вуликів до зимівлі. Слід звернути увагу на те, як бджоли позаліплювали воском чи прополісом вхідні вічка. Якщо наполовину, то зима буде суворою, а якщо наполовину — зима буде теплою. «На Трохима не проходить щастя мимо: куди Трохим — і воно за ним», — каже народна мудрість. Мабуть, саме тому колись була традиція: на Трохима під час вечорниць заручені пари вирішували, чи справляти весілля на Покрову, чи ще парубкувати-дівувати.

Щедрий врожай горобини провіщає багато снігу взимку. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

«Кіндрат — холоду брат», — ще одне народне прислів’я. В цей день господарі починали готувати до зими теплий одяг, перевіряли запаси дров і вугілля. На Фотія звертають увагу на берези. Якщо дерева вкриті листям, то снігу і морозів чекати ще довго.

З часів далекого дитинства пам’ятаю день Сергія-Капустяника. Тато у великій ряднині заносив до хати з десяток тужавих головок капусти, потім відерце моркви. На великому столі матуся починала шаткування. Від кожної капустини залишалася кочери?жка — білосніжна хрумка серцевина. Ото були ласощі! Капуста — панацея при запаленнях легенів, бронхітах, жовчних хворобах, ожирінні.

Покрова Пресвятої Богородиці — головне осіннє релігійне свято. «Прийшли Покрови — будь готовий до зими», — говориться в народному прислів’ї. А інше застерігає: «Що не встиг возом вивезти — доведеться на спині нести!» Усі роботи на городі і в полі слід завершити до свята Покрови. А от у домашньому господарстві турбот не меншало. Пресвята Богородиця вважається покровителькою жіночої долі. А з 1999 р. 14 жовтня стало загальнодержавним святом українського козацтва.

За днем Покрови прогнозують погоду на найближчий час і на всю зиму. Якщо в цей день вітер з півночі чи сходу — зима буде холодна, сувора, з великими снігопадами, а якщо з півдня чи заходу — теплою, з частими відлигами. Якщо журавлі відлетіли у вирій до Покрови, то зима буде рання і холодна. Яка Покрова — така зима.

«До весняного Луки (5 травня) ані хліба, ні муки. Настав осінній Лука — з’явилися хліб і мука. Як не запасеш всього до Луки, не буде хліба й не буде муки». Так повчає нас народна мудрість. Тому на Луки осіннього господар обходив своє обійстя і перевіряв, чи все підготовлено до зими, чи вистачить запасів до нового врожаю. Тепла сонячна погода на Луки осіннього — провісник погожого і врожайного наступного літа. Якщо у цей день йтиме дощ, листопад буде холодним.

НАШ КАЛЕНДАР

1 жовтня — Міжнародний день музики; Міжнародний день людей похилого віку;   Всесвітній день середовища проживання.

5 жовтня — Всесвітній день учителя.

7 жовтня — День працівників освіти.

8 жовтня — День юриста.

9 жовтня — Всесвітній день пошти.

10 жовтня — День працівників стандартизації та метрології; Міжнародний день боротьби за скасування смертної кари; Всесвітній день психічного здоров’я; Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих.

12 жовтня — 12—18 жовтня — Європейський тиждень місцевої демократії.

14 жовтня — День українського козацтва; Свято Покрови Пресвятої Богородиці; День художника; День працівників санітарно-епідеміологічної служби.

17 жовтня — Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів.

21 жовтня — День працівників харчової промисловості.

24 жовтня — День Організації Об’єднаних Націй; Всесвітній день інформації про     розвиток.

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників; День автомобіліста і дорожника.