ПРОТЕСТ

Чорнобильці у Донецьку і Львові продовжують відстоювати свої пенсії

ДОНЕЦЬК. Вранці у вівторок голодування продовжували 47 осіб. До двох десятків збільшилася кількість наметів, біля яких постійно чергують правоохоронці та медики «Швидкої допомоги». В останні дні склад учасників голодування поступово змінивcя, адже, за словами одного з координаторів акції Олександра Пучкова, двадцять учасників голодної акції протесту госпіталізували через різке погіршення самопочуття. Втім, білі пов’язки «Я голодую!» відразу наділи інші постояльці наметового містечка. «Реакція влади на нашу акцію протесту поки, чесно кажучи, дошкуляє навіть більше за холод і голод, — розповідає голова обласної організації «Чорнобиль—Єдність» Микола Гончаров, який теж опинився в міській лікарні №17. — Однак ми відступати не збираємося. Я сьогодні ж повертаюся до наметового містечка…» 

За його словами, представники місцевої влади не полишають спроб умовити чорнобильців припинити акцію протесту. Втім, інваліди-ліквідатори відмовляються вірити запевненням про розв’язання їхніх проблем у недалекому майбутньому і готові голодувати аж до виконання висунутих вимог. Скептично ставляться до намагань розв’язати проблему на місцевому рівні. «Хіба може «губернатор» самотужки вирішити питання пенсійного забезпечення? — каже один з ліквідаторів. — Звісно, ні, бо ці виплати фінансуються з державного бюджету».

Проте керівники області надали посильну допомогу учасникам акції протесту. Донецька обласна рада прийняла рішення про виділення 40 тисяч гривень 11 чорнобильцям — інвалідам 1-ї групи та онкохворим. В облраді також заявили про готовність знайти кошти ще для шести десятків чорнобильців. А Донецька облдержадміністрація тим часом допомогла облаштувати наметове містечко.

…Донеччани до голодної акції протесту ставляться по-різному. Одні відверто співчувають чорнобильцям, інші, навпаки, емоційно дорікають їм, що вони, мовляв, «тягнуть ковдру на себе». А ще частина розважливо вважає — за умов, коли нині майже всі співвітчизники змушені затягати паски, ліквідаторам теж варто  підкоротити свої фінансові апетити.    

ЛЬВІВ. Ліквідатори продовжують акцію протесту у приміщенні головного управління ПФУ, відстоюючи право на отримання пенсій у повному обсязі.

Юрій Іванов не зміг долучитися до протестуючих — не дозволяє стан здоров’я. Він теж підраховує суму недоотриманих компенсацій — щомісяця йому недодають 5,5 тисячі гривень. Військова частина (4114), в якій він служив, першою прибула із Західного регіону у селище атомників. Брали участь в евакуації людей та облаштуванні зон відчуження. Тоді не задумувалися про вплив радіації.  Тепер його життя вже 17 років після операції на щитовидній залозі проходить між курсами терапії у радіологічному відділенні та постійними пошуками коштів для поїздок до Києва (у Львові немає необхідного обладнання).

Кожен шукає вихід самотужки — на лікування доводиться заощаджувати зі скромної пенсії або позичати гроші. Юрій Іванов на курс лікування у Києві витрачає 15 тисяч гривень, а ще на медпрепарати йде половина з його пенсії інваліда 2 групи (понад 820 гривень із 1920). Сподівався, що Вищий адміністративний суд України поставить крапку у дворічній судовій епопеї, підтвердивши право на довічне отримання пенсії у новому розмірі. Натомість листопадове повернення до старої пенсії перекреслило всі плани. 

Звісно, прикро, що в понеділок ліквідаторів аварії на ЧАЕС на вході до приміщення Пенсійного фонду зустріли охоронці та зачинені двері. Бо зачинені двері — перешкода для діалогу, який зараз  конче потрібен.

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Олександр САФІН розсказав: «Працюємо у звичному режимі, попри те, що у холі управління чимало відвідувачів. Вони роботі не перешкоджають, агресії не виявляють, хоч, звісно, висловлюють своє невдоволення. Загалом на Львівщині 4415 пенсіонерів мають статус чорнобильців, з яких 1002 інваліди. 198 чорнобильців, які зверталися у суди, мають їхнє позитивне рішення щодо виплат нових розмірів пенсій. Їм виплачено 11,5 мільйона гривень. Наразі здійснюємо нарахування пенсій згідно з чинним законодавством».

Павло КУЩ,
Оксана МЕЛЬНИК,

«Урядовий кур’єр»