У селищі Миколаївка Білопільського району на Сумщині урочисто відзначили 130-річчя відкриття клубу місцевого цукрового заводу, який заснував у другій половині позаминулого століття відомий цукрозаводчик і меценат Іван Харитоненко.

На святкування зібралися не тільки місцеві жителі, а й численні гості, які  розділили ювілейну радість разом із земляками видатного поета-лірика Олександра Олеся. Адже на початку минулого століття тоді ще  юний Олександр Кандиба брав активну участь у роботі тамтешнього  театрального колективу, що діяв на базі новозбудованого клубу, який, до речі, нині вважається найстарішою будівлею селища.

Як наголосив селищний голова Іван Ігнатьєв, нині, попри скрутні часи, місцева влада знаходить кошти для підтримки насамперед закладів культури, як свого часу це успішно робили Іван Харитоненко та інші відомі меценати краю. Нещодавно в клубі зроблено капітальний ремонт, завдяки чому з’явилася можливість відродити театральну студію, яка успішно діяла і в 1960—1970-х роках.

І хоч завод тимчасово не працює, у підприємства є перспективи. Завдяки інвестиціям наступного року в Білопільському та прилеглих районах планують посіяти кілька тисяч гектарів цукрових буряків, щоб запустити цукрове виробництво.

Нещодавно на базі Миколаївки створено одну з найпотужніших об’єднаних територіальних громад, до якої ввійшли 39 населених пунктів, де живуть майже 10,5 тисячі селян. Передбачають, що завдяки збільшенню об’єднаного бюджету та державній допомозі вдасться розв’язати деякі гострі соціально-економічні проблеми місцевої території.