ДУХОВНА СПАДЩИНА

На завершальний етап вийшов всеукраїнський проект «Єдина Україна: Схід і Захід разом» 

У Волинському краєзнавчому музеї громадськість зустріла рушникову доріжку та ікону Святогірської Божої Матері, що у серпні минулого року з міста Святогірська, що на Донеччині, стартували у всеукраїнський тур, присвячений 20-ій річниці Незалежності України. 

Сакральні обереги уже побували у переважній більшості областей. У Луцьк вони прибули із Львівської області. Тут колектив народного вокального ансамблю «Лілея» із селища Райгородок Слов’янського району Донецької області, який супроводжує їх, зустріли представники влади, творчої інтелігенції, народні майстри, краєзнавці, любителі народної творчості.

Гіганський рушник-оберіг побував у всіх обласних центрах України. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Зустріч гостей та вишитого вручну найкращими майстрами різних регіонів сувою-рушника, довжина якого нині сягає уже 62 метрів, вийшла задушевною, сповненою розуміння того, що народ України — єдине ціле.

На цьому особливо наголосила автор проекту, президент громадської організації «Єдина Україна: Схід і Захід разом» Світлана Кучеренко. Вона розповіла про дух до єднання, який особливо сильно відчутний серед простих людей.

Під пісні аматорів сцени Луцького і Ківерцівського районів до рушникової доріжки, яка пам’ятає тепло рук найкращих майстринь-вишивальниць України, дошили і волинський рушник. Життя йому у традиційних волинських червоно-чорних тонах дали Валентина Карпюк, Галина Головченко та лауреат премії імені Йова Конзелевича Оксана Пузняк. Нещодавно вони брали активну участь у творенні на вулицях обласного центру найдовшого у світі півторакілометрового «живого» рушника.

— Нас приймають щиро у всіх регіонах. Але перебування у Західній Україні, населення якої зберегло більшість народних традицій, свої пісні, народний одяг, прадавні традиції — особливо приємне!.. — розповіла заступник керівника проекту Валентина Лимаренко. — Тут ми гостро відчули себе представниками єдиного українського народу! А перебування у Музеї волинської ікони і Луцькому замку тільки підкреслило, наскільки потужні глибинні пласти має наша історія…

У День Незалежності створена усіма регіонами рушникова доріжка, у якій немає двох однакових робіт, візьме участь у врочистостях у столиці.

А наприкінці серпня учасники проекту знову зберуться в дорогу — розпочнеться другий етап проекту — уже під назвою «Україна — Європи краплина». Цю мандрівку організатори планують завершити у червні 2012 року — на урочистому відкритті чемпіонату Євро-2012, де рушникова доріжка зможе привітати учасників і гостей визначного спортивного дійства.