ГРОШІ

Фінансові інспектори вберегли від марнотратства понад 891 млн грн

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Протягом 2011 року фахівці Державної фінансової інспекції стали на заваді порушенню фінансової дисципліни на суму понад 891 млн грн, провівши аудит окремих господарських операцій. Загалом контролем було охоплено 44 суб’єкти господарювання державного сектору економіки, чиї фінансові та матеріальні ресурси становлять 229,5 млрд грн. За результатами перевірок склали 1014 застережень. Ці дані озвучив на розширеній колегії Держфінінспекції голова відомства Петро Андрєєв.

Переплутали державне з власним

Результати аудиту вкотре засвідчили наявність у суб’єктів господарювання державного сектору економіки порушень фінансової дисципліни, які призводять до значних збитків та неефективного використання фінансових і матеріальних ресурсів. Склалась зловісна традиція, яка не рушиться роками.

Скажімо, перевіривши державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (ДПЗД «Укрінтеренерго»), підпорядковане Міністерству енергетики і вугільної промисловості, аудитори встановили, що між ним та об’єднанням «Біленерго» в травні 2009 року було укладено контракт на постачання електроенергії. За розпорядженням тодішнього Кабміну «Про експорт електроенергії в Республіку Білорусь» передбачено, що закупівля електроенергії для її подальшого експорту здійснюється за оптовою ринковою ціною без урахування обсягу дотацій для компенсації втрат, пов’язаних із поставкою струму за регульованими тарифами. За цією схемою ДПЗД «Укрінтеренерго» закупило на оптовому ринку 2,6 млн МВт/час електричної енергії для експорту на загальну суму 1,6 млрд грн за заниженими майже у 1,5 раза цінами. Попри зміну влади, схема реалізації струму не змінилася. Доки втрутилися контролери, держбюджет зазнав збитків на понад 500 млн грн.

Та чи не найбільше аудитори виявили порушень у сфері державних закупівель. Керівник ДК «Укргазвидобування» ПАТ «НАК «Нафтогаз України» (Міненерговугілля) не відхилив пропозиції, які не відповідали кваліфікаційним критеріям та умовам документації конкурсних торгів під час укладання договору з ТОВ «Чед-Насад» на постачання електропристроїв загальною вартістю 40,4 млн грн.

Не рідкістю є і приписи та завищення вартості виконаних будівельно-монтажних та ремонтних робіт. Приміром, у дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС публічного акціонерного товариства «Укргідроенерго» (НАК «Енергетична компанія України») державні аудитори за результатами зустрічної звірки, проведеної у підрядника ТОВ «Енергопром», встановили завищення вартості та обсягів виконаних будівельних робіт на 8,1 млн грн.

Всюдисуще ревізорське око шахрая не упустить. Фото з сайту ukrgazeta.com

Окозамилювання на мільйони гривень

На гачок до контролерів потрапили не лише енергетики, а й представники інших галузей. Скажімо, ДП «Луцький спиртогорілчаний комбінат». Ще в 2008–2009 роках без дозволу Мінагрополітики це підприємство уклало договори на закупівлю паливно-мастильних матеріалів в обсягах, які в 110 разів перевищили його річну потребу. І хоча провели попередню оплату на загальну суму понад 130 млн грн, паливно-мастильні матеріали підприємству поставлені не були, кошти не повернені. Не виявлено за місцем реєстрації й підприємства, які мали реалізувати паливно-мастильні матеріали.

Однак і цього махінаторам виявилося замало. У подальшому комбінат отримав від ТОВ «Справа наша» 57 млн грн на виконання умов договору і в той самий день на підставі ще одного укладеного договору ці кошти переказали іншій комерційній структурі (ТОВ «Юнта-ТТ»), проти якої порушено провадження у справі про банкрутство. Тож вийшло, що в «Луцького спиртогорілчаного комбінату» нині значиться дебіторська заборгованість на зазначену суму, яка є фактично безнадійною.

Куди заплутанішою виявилася історія з СПП ЗАТ «Чорнобаївське», яка тривала впродовж кількох останніх років. Підприємству за цей час безпідставно компенсували відсотки за кредитом на закупівлю ним імпортного обладнання. І це попри те, що законодавством передбачено повернення відсотків на придбання техніки виключно вітчизняного виробництва. Збитки, завдані державному бюджету, перевищили 66 млн грн.

Проте і це не все. Зустрічна звірка на підприємстві засвідчила фактичну відсутність 12 птахоферм, які згідно з актами виконаних робіт начебто збудували у 2008-2009 роках за рахунок кредитних коштів, залучених на оплату вартості будівельних робіт генпідряднику ТОВ «МонолітТрансБуд» (Івано-Франківськ). За цю «добру справу» товариству незаконно компенсували відсотки за рахунок бюджетних коштів, завдавши збитків державі на загальну суму 12,8 млн грн.

Лише застереженнями не обійшлося

За словами голови Держфінінспекції, торік його відомство активізувало співпрацю з правоохоронними органами. За матеріалами ревізій і перевірок, проведених фінансовими інспекторами, правоохоронці порушили 1743 кримінальні справи, що на 20% більше, ніж у 2010 році. Ще 742 кримінальні справи з’явилися за результатами перевірок силовиків, до яких залучалися фахівці Держфінінспекції.

Після розгляду правоохоронцями матеріалів перевірок на 133 посадові особи складено протоколи про корупцію. До порушників фінансово-бюджетної дисципліни торік застосували понад 9300 фінансових санкцій на загальну суму понад 69,1 млн грн. До суду подано майже 1,2 тис. позовів на загальну суму 684,3 млн грн. Ініційовано понад 4,9 тис. цивільних позовів перед органами прокуратури.

За порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто майже 30 тис. посадових осіб, до дисциплінарної — понад 8 тис., до матеріальної — 2,5 тис. посадовців, з яких 150 — звільнено із займаних посад. Загалом, за результатами контрольних заходів, керівники центральних і місцевих органів влади, підприємств, установ та організацій ухвалили майже 14,4 тис. управлінських рішень.