ВІДНОСИНИ

Питання модернізації української ГТС жодним чином не пов’язане з форматом співпраці з Митним союзом

Україна шукає можливі формати співпраці з Митним союзом і має намір отримати статус спостерігача в цій організації, повідомив під час брифінгу радник Президента — керівник головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента Андрій Гончарук.

«Ми шукаємо можливі форми співпраці з Митним союзом, з Євразійським економічним співтовариством, але, зрозуміло, такого характеру і такого рівня, який би нам не створював проблем під час нашої співпраці з іншими об’єднаннями, а також відповідав би нашим зобов’язанням у рамках СОТ», — наголосив Андрій Гончарук.

Фахівець повідомив, що відповідна робоча група, яку очолив віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко, напрацювала спільно з партнерами України на двосторонньому рівні документ, що буде предметом обговорення в ході візиту Президента до Астани 28-29 травня, де в рамках засідання Вищої євразійської економічної ради на рівні глав держав Віктор Янукович візьме участь у зустрічі президентів Росії, Казахстану, Білорусі та Киргизстану.

«Таким чином, буде зафіксовано не тільки український намір, а також згоду партнерів нашої країни для оформлення нашого статусу як спостерігача. Зокрема й у майбутньому Євразійському економічному союзі, що почне діяти з 2015 року», — зазначив радник Президента. Він додав, що в рамках зустрічі президентів передбачається обмін думками стосовно можливих форматів співробітництва з цією організацією, а також обговорення проектів національного і транснаціонального характеру в рамках такої співпраці.

За словами Андрія Гончарука, Україна не може стояти осторонь чи ігнорувати процеси, що відбуваються в рамках Митного союзу. Посадовець нагадав, що товарообіг України з державами-членами цього об’єднання перевищує 63 мільярди доларів. «За останні два роки товарообіг зріс на 30%, і питома вага цього товарообігу в рамках зовнішньоторговельного обігу України становила 36%, що перевищує відповідні торговельні потоки з іншими об’єднаннями», — підкреслив Андрій Гончарук.

Водночас він заявив, що переговори щодо модернізації української газотранспортної системи жодним чином не пов’язані з питанням формату співпраці України з Митним союзом. «Обидва ці процеси рухаються паралельно, і зрозуміло, що обидва процеси мають певні цілі, яких ми хочемо досягти», — сказав посадовець.

При цьому він наголосив на тому, що співпраця з Митним союзом не перешкоджає євроінтеграційному курсу України. «Цей курс для нас залишається стратегічним. А враховуючи те, що й Україна, і члени Митного союзу зацікавлені у співпраці з третіми країнами, з іншими об’єднаннями, то зрозуміло, що відповідний процес у відповідних рамках не має створювати перешкод і проблем», — зазначив радник глави держави.

 

Він підтвердив, що підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом залишається незмінною метою України. «Таким чином, певні події, які відбудуться, як ми сподіваємося, найближчим часом, а саме — укладання Меморандуму про поглиблення співпраці України і Митного союзу, жодним чином не створять перешкод для подальшого поступового розвитку співпраці з країнами Європейського Союзу», — цитує слова Андрія Гончарука прес-служба Президента.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»