ТАКЕ ЖИТТЯ

Щодня на Луганщині 90 осіб купують нові автівки, водночас до 45 відсотків
працездатних громадян не працює

Згідно з даними статистики, щодня на Луганщині 90 осіб купують нові автомобілі. Водночас до 45 % працездатного населення краю офіційно ніде не працює. Слід зазначити, що придбання населенням Луганщини автомобілів за рік зросло на чверть, банківські депозити жителів краю — на 18 %, роздрібний товарообіг — на 20. 

То багато чи мало — 90 автомобілів на день для жителів 32 міст і районів? А якщо врахувати, що в таких містах, як Кіровськ, офіційно не зайнято трудовою діяльністю 75 % працездатних громадян, у Брянці — 69, у Слов’яносербському районі — 72! І ще один цікавий показник: торік зареєстровано майже 10 тисяч осіб, які отримували зарплатню в конвертах. І таких робітників податківці виявили майже у кожному районі.

На часі розмова про втрати місцевих бюджетів міст та районів. Бо їхню дохідну частину формує саме податок із фізичних осіб. І найменші збої в роботі платників викликають великі проблеми з фінансуванням соціальних програм. Потрібно терміново знайти причини ситуації.

«Проблема в тому, що в області обсяги виробництва торік скоротилися майже на 17 мільярдів гривень. І нині до цього тривожного показника ще додалося близько 5 мільярдів гривень. Усе це спричинило скорочення чисельності працівників майже на 20 тисяч осіб»,    каже заступник голови ОДА Анатолій Репицький.

Зникає виробнича сфера, тож зникає база оподаткування. Можливо, становище міг би виправити малий та середній бізнес. Але він залишається в краї нерозвиненим, нові робочі місця тут фактично не створюються.

Спостерігається інша тенденція: в області зростає частка доходів бюджету від надходжень від бюджетних установ. За підсумками минулого року чверть таких доходів забезпечили саме організації, що фінансуються з місцевої та державної скарбниць. Тобто місцеві бюджетні організації — основа формування кошторису міст і районів.

По автосалонах без грошей не ходять. Фото Володимира ЗAЇКИ

Таке неприпустимо. Чиновники наголошують, що слід спрямувати зусилля на відновлення економіки бюджетоутворюючих підприємств територій та посилення позицій малого і середнього бізнесу. Потрібно вивчити стан справ із зайнятістю населення краю і спільно з фіскальними органами вжити заходів щодо детінізації оплати праці. Одне слово, поставлено завдання актуалізувати резерви.