САМІТ

Наша держава покладає великі сподівання на співпрацю з цією азійською країною

Перебуваючи з робочим візитом у США в рамках Чиказького саміту Північноатлантичного альянсу, Президент Віктор Янукович взяв участь у засіданні Північноатлантичної ради НАТО у форматі країн-контрибуторів Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані на рівні глав держав та урядів. Напередодні заходу він провів зустрічі з президентами Республіки Польща Броніславом Коморовським, Ісламської Республіки Афганістан Хамідом Карзаєм, Азербайджану Ільхамом Алієвим і Турецької Республіки Абдуллахом Гюлем, Румунії Траяном Бесеску.

Окрім цього, Віктор Янукович зустрічався із президентом компанії «ЕксонМобіл Експлорейшн» Стівеном Грінлі (в результаті підписано меморандум про співробітництво між Міністерством екології та природних ресурсів України і компанією «ЕксонМобіл Експлорейшн») та віце-президентом компанії «Шеврон» із питань розвідки і видобутку в Європі, Євразії та країнах Близького Сходу Ієном Макдоналдом (співпраця з цією компанією сприятиме розробці наших газових родовищ та прогресу в питанні диверсифікації енергоресурсів).

Серед контрибуторів безпеки в Афганістані Україна посідає помітне місце. Фото Андрія МОСІЄНКА

Наша авіація готова працювати

У виступі на засіданні Північноатлантичної ради Віктор Янукович акцентував, що Україна послідовно підтримує реалізацію Лісабонської стратегії НАТО, яка передбачає поетапне завершення спільної військової операції в Афганістані до кінця 2014 р.

«Ми підтримуємо продовження тісної співпраці з Афганістаном у рамках політики довготривалого партнерства на 2015 — 2024 рр. та на подальшу перспективу, що передбачено новим Стратегічним планом НАТО щодо Афганістану», — сказав він.

Понад десять років діяльності Міжнародних сил сприяння безпеці зробили важливий внесок у справу становлення та розбудови Афганістану. Тож Президент високо оцінив участь українських миротворців у складі сил цієї міжнародної коаліції з травня 2007 року.

Глава держави говорив і про готовність України продовжувати співпрацю щодо використання нашої стратегічної транспортної авіації згідно з меморандумом між урядом України та командуванням НАТО в контексті завершення військової операції в Афганістані.

Вже прийнято рішення поповнити український персонал інструкторами армійської авіації в серпні цього року. «Також підтверджую нашу готовність приєднатися до данської ініціативи «Коаліція відданих контрибуторів» і робити свій посильний внесок у цю важливу справу», — сказав Президент.

За його словами, нещодавно Україна приєдналася до проекту підготовки фахівців з Афганістану та країн Центральної Азії, які спеціалізуються на боротьбі із нелегальним обігом наркотиків. Надалі вона розширюватиме участь у цьому проекті.

Цікаво для економіки

А по завершенні заходу Віктор Янукович запевнив представників ЗМІ: високе представництво України на масштабних міжнародних заходах відповідає її національним інтересам та допомагає вирішувати питання різного характеру. Особливу увагу Президент звернув на те, що саміти такого рівня дають можливість проводити неформальні зустрічі.

А от питанням іміджу для України є проведення на гідному рівні фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу. «Це для нас найважливіша подія в цьому році», — сказав глава держави. Тому Україна повинна гостинно зустріти гостей і вболівальників, які приїдуть на цей захід з усього світу.

Віктор Янукович розповів, що його зустріч із Президентом Польщі насамперед стосувалася питань європейської інтеграції України. За його словами, країни мають багато спільних позицій для успішного розвитку двосторонньої співпраці. Зокрема, це проведення чемпіонату Європи з футболу.

А з Президентом Афганістану глава Української держави домовився створити Спільну міжурядову комісію з питань торговельно-економічного співробітництва. Окрім цього, обговорено двосторонні відносини та питання, пов’язані з гуманітарною місією України в цій країні. «Ми обговорили широкий спектр співпраці, яку започаткуємо найближчим часом. Це і будівництво різних об’єктів інфраструктури в Афганістані: транспортної, енергетичної, ремонт військової техніки часів СРСР», — передає слова Президента його прес-служба. Дійшли згоди сторони і в тому, що має відбутися обмін візитами на високому рівні, адже Афганістан для нас є цікавим економічним партнером у регіоні.

Нашій країні потрібно також поглибити співробітництво з Румунією. За словами Віктора Януковича, із Президентом цієї країни він говорив про хід виконання двосторонніх зобов’язань. На основі цього ухвалено рішення про посилення співробітництва між країнами. «Прийшов час активізувати нашу співпрацю на двосторонньому рівні», — підкреслив він. Нам треба посилювати нашу співпрацю. Дуже багато є спільних справ», — резюмував Президент, додавши, що мають відбутися його візит до Румунії, а його румунського колеги до України.

Результат — нафта й газ

Перебуваючи у США, Віктор Янукович доручив послу України Олександру Моцику підтримувати постійний діалог з діаспорою.

«Ми вже зустрілися з окремими нашими земляками, які мені передали вітання від громади, деякі листи», — так він говорив журналістам про те, що потенціал українців, які проживають у США, треба використовувати для розвитку українсько-американських відносин.

Президент підкреслив: влада не втрачає контакту з українцями, які проживають за межами нашої держави. На його переконання, й інтерес іноземних інвесторів до України свідчить про ефективну політику у сфері залучення інвестицій та покращення інвестиційного клімату. У цьому контексті глава держави високо оцінив зацікавленість у роботі в Україні з боку компаній «Шеврон» та «ЕксонМобіл Експлорейшн». На його думку, йдеться про свідчення високого рівня співпраці нашої держави з інвесторами.

Віктор Янукович зазначив, що Україна пропонує комфортні умови для капіталовкладень у вітчизняну економіку: «Ми пропонуємо такі правила, які задовольняють інвесторів. Вони вкладатимуть значні інвестиції в Україну, а ми, у свою чергу, отримуватимемо результат у вигляді нафти і газу».

Відділ новин
 «Урядовий кур'єр»