ПРОБЛЕМА 

Координаційну нараду щодо профілактики злочинності на залізничному транспорті провели представники Укрзалізниці, транспортної міліції, Державної митної служби, Служби безпеки, Державної прикордонної служби та Генеральної прокуратури. На зустрічі йшлося про об'єднання зусиль залізничників з правоохоронними та контролюючими органами у боротьбі з розкраданням вантажів та несанкціонованими втручаннями в роботу залізничного транспорту.

За словами начальника управління воєнізованої охорони Укрзалізниці Івана Прошковського, певні напрацювання на цих теренах уже є. Протягом 2010 року спільними зусиллями працівників його підрозділу і транспортної міліції вдалося запобігти 1595 крадіжкам вантажів та майна, що на 3% більше, ніж у 2009 році. За крадіжки затримали та доставили до правоохоронних органів 1941 особу (на 11% більше, ніж торік).

Знайшли спільну мову й з органами транспортної міліції та прокуратури щодо розгляду документальних матеріалів у разі несанкціонованого втручання у діяльність залізниць. Завдяки цьому наполовину збільшилась кількість порушених кримінальних справ за фактами крадіжок і пошкоджень рухомого складу та майна залізниць. На 46% більше засуджено винних осіб, а сума відшкодувань збільшилася майже на 40%.

І це попри те, що залізничники проводять значну попереджувальну роботу. Особливо тривожить несанкціоноване втручання сторонніх осіб у роботу залізничного транспорту, що не лише призводить до значних матеріальних збитків, а й безпосередньо впливає на безпеку руху поїздів, створюючи реальну загрозу життю пасажирів та працівників транспорту. Це і розкрадання деталей рухомого складу, приладів автоматики та зв'язку, верхньої будови колії. Лише торік на залізничних об'єктах зафіксовано понад три тисячі випадків розкрадань та пошкоджень майна залізниць, що майже на 10 % більше, ніж у 2009 році.