СПІВПРАЦЯ 

Скраплене паливо, яке можна постачати з Аравійського півострова, втричі дешевше від російського 

Україна та Катар розроблять проект угоди про стратегічне співробітництво. Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив на зустрічі з керівництвом провідних катарських компаній, розповідаючи про результати зустрічі з Еміром Катару.

«Ми з його високістю домовилися про те, що розробимо проект стратегічної співпраці і підготуємо цей документ до підписання під час візиту нашого Президента до Катару, який відбудеться в кінці цього року», — сказав Микола Азаров.

Знадобиться наш будівельний досвід

Емір Держави Катар Хамад бін Халіф Аль Тані запропонував Україні, окрім двосторонньої співпраці, співробітництво у третіх країнах, зокрема в Африці. Про це він повідомив за результатами зустрічі з Миколою Азаровим.

Емір зазначив, що Катар реалізує ряд проектів в Африці, а Україна має відповідні технології та спеціалістів, які можуть брати участь у них. Він запропонував українським компаніям долучитися до проекту будівництва залізниці в Судані.

Хамад бін Халіф Аль Тані запросив українські компанії взяти участь і в тендері з будівництва швидкісного трамвая у Катарі. За його словами, реалізація такого проекту дасть змогу з’єднати  віддалені райони столиці Катару. У свою чергу Микола Азаров підкреслив, що в Україні є організації та компанії, які мають значний досвід у розбудові транспортної інфраструктури.

З Еміром Катару Микола Азаров обговорював стратегічні  плани. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Емір Держави Катар під час Євро-2012 планує особисто оглянути стадіони, щоб запросити українські компанії, які мають досвід будівництва спортивних об’єктів,  взяти участь у тендерах на будівництво таких стадіонів у Катарі в рамках підготовки до чемпіонату світу з футболу 2022 року. Він підкреслив, що Україні за короткий термін вдалося підготуватися до такого масштабного проекту, як Євро-2012. «Значить, ваші спеціалісти отримали хороший досвід і мають можливості для того, щоб брати участь у реалізації проектів з підготовки Катару до чемпіонату світу з футболу», — зазначив він.

Інвестиції в ячмінь

За підсумками переговорів у присутності Миколи Азарова та Прем’єр-міністра, міністра закордонних справ Катару шейха Хамада бін Джасема Аль Тані сторони підписали низку двосторонніх документів. Це меморандуми про взаєморозуміння у сфері енергетики, про співробітництво в галузі освіти і наукових досліджень, про взаєморозуміння між торгово-промисловими палатами двох країн.

А на  переговорах ішлося про можливість будівництва в Катарі зернового хаба, через який можна буде продавати українське зерно в країни Перської затоки.  З цього приводу Прем’єр-міністр Катару зазначив, що його країна зацікавлена інвестувати у вирощування ячменю в Україні для своїх потреб.

Крім того, Микола Азаров зауважив, що Україна має повний цикл для будівництва та обслуговування залізниці. Він також запропонував катарській стороні розглянути можливість участі у будівництві LNG-термінала в Одеській області, долучитися до розвідки та видобутку нафти і газу на нашій території.

Хамад бін Джасем Аль Тані зазначив, що питання енергетичної співпраці між двома країнами є надзвичайно перспективним. За його словами, його країна  має великий досвід будівництва терміналів скрапленого газу, тому необхідно проводити переговори та розпочинати реалізацію проектів.

Проте найголовнішим підсумком візиту глави українського уряду стала теза про те, що ми вивчаємо можливість закупівлі скрапленого газу із Катару. Про це Микола Азаров заявив під час відвідання катарської компанії «Рас Газ».  Прем’єр підкреслив, що Катар виробляє третину світового обсягу газу, і для України співпраця з такою країною важлива. При цьому він додав, що нині вартість катарського газу з урахуванням доставки втричі дешевша від російського імпортованого газу.

Микола Азаров також наголосив, що Україна при будівництві LNG-термінала з прийому скрапленого газу в Одеській області використовуватиме катарський досвід, і підкреслив: «Співпраця з цією енергетичною країною, на мій погляд, розвивається досить динамічно, інтенсивно і приведе до певного результату».

У кінці травня Україну відвідають катарські робочі групи зі співпраці в енергетичній галузі та агропромисловому комплексі, повідомив глава уряду на брифінгу, коментуючи результати офіційного візиту. «У мене був надзвичайно інтенсивний і насичений візит. Він матиме активне продовження», — сказав Микола Азаров.

Крім того, глава уряду поінформував, що під час його офіційного візиту досягнуто домовленості організувати тристоронню зустріч за участю України, Катару і Туреччини, під час якої обговорюватиметься питання транспортування катарського газу до України. За словами Миколи Азарова, проведення такої зустрічі заплановано на кінець травня цього року, де обговорюватиметься, зокрема, пропуск танкерів через протоку Босфор, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів. 

Микола Азаров перебуває з офіційним візитом у Катарі. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА