НОВІ ПРОЕКТИ

На Харківщині планують збільшити обсяги видобутку газу

Запорукою амбітних планів стануть інвестиції, на які цілком може розраховувати область, як один з регіонів України, де видобувається левова частка вітчизняного блакитного палива. Принаймні своє сприяння у цьому пообіцяв під час відвідин Харківщини голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, який узяв участь у нараді з питань розвитку газопромислової галузі, що відбулася в управлінні "Шебелинкагазвидобування".

"Харківська область має чудові перспективи як з розробки нових газових родовищ, так і у впровадженні новітніх технологій на старих родовищах", - зазначив Євген Бакулін, підбиваючи підсумки наради. Він особисто ознайомився з будівництвом другого ступеня Червонодонецької дотискної компресорної станції ГПУ "Шебелинкагазвидобування". Цей об'єкт почали споруджувати у грудні минулого року і планують ввести в експлуатацію вже восени нинішнього. Обсяг капітальних вкладень у будівництво стане 285,6 млн грн, а термін окупності проекту становитиме один рік.

Введення в експлуатацію другого рівня станції, як розповів начальник Червонодонецької ДКС Олег Шевелина, дасть можливість не допустити зниження видобутку газу з родовища в обсязі 440-460 млн куб. м на рік. Крім цього, буде змога одночасної роздільної подачі газу: після першого рівня - в газопроводи "Шебелинка - Харків", "Шебелинка - Бєлгород - Курськ - Брянськ" і на вхід Хрестищенської ДКС. Після другого - в магістральний газопровід "Шебелинка - Дніпропетровськ - Кривий Ріг - Ізмаїл" з вихідним тиском 4,9-5,5 МПа в обсязі 3 млн куб. м на добу.

Однак упровадження нових технологій на старих родовищах - це лише тимчасова перспектива, яка дасть короткочасне збільшення обсягів видобутку газу. Далеку ж перспективу щодо збільшення обсягів видобутку блакитного палива забезпечить лише розробка нових родовищ. Тому, за словами Євгена Бакуліна, "Нафтогаз" поряд з розробкою родовищ традиційного газу планує добувати ще й альтернативні види палива, в тому числі розробляти родовища сланцевого газу та шахтного метану.

- Для фінансування цих розробок залучатимуться іноземні інвестиції, тому що лише на власні кошти ми не зможемо різко збільшити видобуток газу, - сказав Євген Бакулін. - Навіть у розвинених країнах, таких як США і європейські держави, залучаються іноземні інвестиції для форсування подібних проектів. Те ж саме будемо робити і ми", - резюмував голова правління НАК "Нафтогаз України" і підкреслив, що Харківська область, як одна з найперспективніших у сфері газовидобування, може розраховувати на надходження від іноземних інвестицій.

Євген Бакулін також повідомив, що НАК "Нафтогаз України" планує цього року вкласти у нові технології, обладнання та геологорозвідку в Харківській області близько 1,5 млрд грн. На розвиток соціальної сфери регіону компанія спрямує 130-150 млн грн. З них близько 100 млн грн буде вкладено в газифікацію населених пунктів області. Наразі на ці потреби Харківщина з початку року вже отримала 13 млн грн.