НОРМОТВОРЧІСТЬ

Одні вітають закон про продаж валютної виручки експортерами,  інші впевнені, що це, навпаки, погіршить девальваційні процеси

Президент України 15 листопада підписав Закон №11033 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок», який Верховна Рада ухвалила 6 листопада. А вже 16 листопада правління Нацбанку видало постанову №475 «Про зімну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті». Швидкість, із якою діяли законодавча та виконавча влада, а також Нацбанк у вирішенні валютно-експортного питання, можна пояснити: у країні на міжбанку пропонується замало доларів та євро, що «тисне» на курс гривні.

До того ж, панікуючи, населення просто «вигрібає» долари з комерційних банків та обмінників астрономічними темпами. А це також впливає на формування й підтримання курсу національної валюти.

Інструмент  із недопущення ослаблення

Вищезгаданим законом та постановою Нацбанку регламентовано вводити на термін до шести місяців обов’язковий продаж  частини валютної виручки. Щодо частки продажу валюти слід сказати, що з 1998 по 2005 рік вона становила 50% загальної виручки. А от коли нововведення вступить у силу, за словами директора генерального департаменту грошово-кредитної політики регулятора Олени Щербакової, це — предмет окремої розмови.

Реакція банківської спільноти на продаж валюти експортерами строката. Приміром, президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко лише вітає такі дії. «Нині в умовах погіршення стану торговельного балансу ухвалення цієї норми може стати інструментом із недопущення різкої девальвації гривні. А грошові кошти резидентів працюватимуть на вітчизняну економіку за рахунок зменшення термінів кредитування економік інших країн», —  днями заявив він.

«За» і колишній заступник голови правління Нацбанку Сергій Яременко, який вважає, що така норма абсолютно нормальна і відтепер учасники ринку втрачають можливість розхитувати курс.

А, приміром, голова спостережної ради банку «Національний кредит» Андрій Оністрат взагалі за те, щоб експортери продавали до 75% валютної виручки. На його думку, в деяких країнах, зокрема в Китаї, чинна норма обов’язкового продажу 100% такої суми.

Головне, щоб  не 100 відсотків

Фактично всі експерти впевнені в тому, що такі дії слід практикувати лише у короткостроковій перспективі, інакше у подальшому цей процес набуде негативного «звучання».

Зрозуміло й інше: експортери не можуть схвалювати такий закон. Кореспондент «УК» звертався до керівників великих експортноорієнтованих підприємств машинобудівної галузі, але вони не мали великого бажання коментувати зміни, які торкнуться насамперед їх. Щоправда, за тональністю розмови було відчутно, що вони згодні навіть на продаж 75% валютної виручки, лише б не всіх 100%.