ГОДИНА УРЯДУ

На виплати постраждалим від аварії на ЧАЕС у держбюджеті додатково передбачено 1,8 млрд грн 

Основною темою вчорашньої «години запитань до уряду» у Верховній Раді стало обговорення показників державного бюджету на наступний рік. Здебільшого йшлося про соціальні видатки.

«Уряд ухвалив постанову, згідно з якою значно підвищилися виплати чорнобильцям, інвалідам, ліквідаторам, і ми зробили це відповідно до домовленостей із чорнобильськими організаціями», — сказав Прем’єр-міністр Микола Азаров. А за словами міністра фінансів Федора Ярошенка, на виплати чорнобильцям у наступному році додатково передбачено 1,8 млрд грн. Також міністр наголосив, що вперше запроваджено гарантовані мінімальні виплати для інвалідів-ліквідаторів, передає Укрінформ. До речі, під час виступу керівника Мінфіну до сесійної зали завітав Дід Мороз. Його хвилинна поява поліпшила й так непоганий настрій нардепів.     

Є чим тішитися й військовослужбовцям, адже наступного року і в цій сфері збільшать фінансування. «На забезпечення військовослужбовців у держбюджеті на 2012 рік передбачено кошти в сумі 46,3 млрд грн, що перевищує видатки порівняно з минулим роком на 4,4 млрд грн», — поінформував Федір Ярошенко. Також збільшено видатки на грошове забезпечення військовослужбовців та представників силових структур на 1,1 млрд грн, а загальний обсяг фінансування передбачено в розмірі 18,8 млрд грн.

Також депутати заслухали міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Зокрема він наголосив на необхідності прийняття у другому читанні закону про мирні зібрання. Урядовець заявив, що МВС наполягає, аби закон чітко регламентував права і повноваження міліції та учасників мирних зібрань. Крім того, Віталій Захарченко повідомив, що очолюване ним міністерство готує наказ про сприяння міліції журналістам під час висвітлення ними мирних акцій протесту. 

Були ще запитання і до Миколи Азарова. У нього поцікавилися, яка ситуація навколо добудови корпусів Охматдиту, бо, мовляв, на це виділено 200 млн грн, проте будівельні роботи не ведуть.      

Глава уряду закликав депутатів не спекулювати на цій темі. «За 2008—2010 роки при минулій владі нічого не було зроблено, а вже за 2010—2011 роки здано два сучасних корпуси — інфекційний та кардіохірургії».