КАПІТАЛОВКЛАДЕННЯ

Експерти вказують на різке погіршення інвестклімату в країні, проте урядовці кажуть, що скоро вести бізнес буде легко

Справи із залученням іноземних інвестицій в Україні останнім часом не дуже добрі, і цю проблему треба розв’язувати. Саме це стало лейтмотивом «круглого столу» «Інвестиційний та бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів: чи відбулися суттєві зміни на краще?», який нещодавно відбувся в Києві.

Наступаємо на ті самі граблі

Як вважає заступник директора Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Грем Хатчісон, банк не зможе надавати підтримку Україні на тому самому рівні, як і зараз, якщо питання з корупцією не буде вирішено. «Раніше в ЄБРР заявляли, що готові зберегти розмір щорічних інвестицій в українську економіку — мільярд євро, якщо в країні поліпшуватиметься інвестиційний клімат. В ЄБРР відзначали погіршення інвестиційного клімату в Україні через діяльність податкової, митної та судової систем», — наголосив він.

Із своїм колегою згодна Олена Волошина, керівник діяльності Міжнародної фінансової корпорації в Україні (IFC). Експерт зазначає, що, попри те, що лише цього року її організація залучила в Україну 200 мільйонів доларів, надходження коштів значно зменшилося. Пані Волошина вважає, що Європа вкладає в Україну дуже мало інвестицій, основу яких становлять кіпрські гроші.

Старший радник Альфа-Банку Роман Шпек наголошує, що попри велику роботу уряду, скеровану на подолання корупції та поліпшення інвестклімату, 40% підприємств в Україні вже багато років поспіль працюють зі збитками. «Влада захопилася практикою зменшення податків, проте це не завжди дає позитивні результати. Треба ліквідувати пільги, якими зараз рясніє економіка країни. Прямих іноземних інвестицій у 2012 році надійшло до п’яти мільярдів доларів, а обсяги запозичень щороку зростають на 30 мільярдів доларів. Інвестори не хочуть іти в країну, тому що захистити право власності не завжди легко. Ось чому їм простіше позичати. А від цього зростає державний борг», — вважає він.

Іноземних інвесторів відлякують бюрократія та недосконале українське законодавство. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Міністр пропонує зачекати рік-два

На думку президента Українського союзу промисловців і підприємців  Анатолія Кінаха, в країні простежуються сильні системні проблеми із залучення інвестицій. «Справді, зараз практично лише Кіпр виступає «донором». Проте гроші практично не йдуть з Франції, Німеччини та інших розвинених країн Європи. Україна перебуває на останніх місцях за рейтингами прозорості ведення бізнесу, ефективності вкладання коштів, позитивної роботи правової системи в цьому напрямку. Це неприпустимо», — додає він.

Українські експерти також впевнені, що великим поштовхом для розвитку бізнесу та поліпшення інвестклімату буде зниження ставки податку на фонд оплати праці, яка зараз одна з найбільших у Європі.

З цим погоджується і міністр доходів і зборів України Олександр Клименко. Однак урядовець категорично не згоден із тим, що умови ведення бізнесу погіршуються, а частка його «тіньового» сектору збільшується.

На його думку, про зворотне свідчать цифри сплати податку на прибуток та повернення ПДВ, які останнім часом суттєво зростали. Так, за перші два місяці 2013 року на рахунки платників надійшло 8,8 мільярда гривень у вигляді повернення ПДВ, що на 20,7% більше, ніж за аналогічний період торік (7,3 мільярда гривень).

Олександр Клименко вважає, що позитивні зміни вже помітні: питання вибірковості контролю вирішене так, що для аудиту податкові органи використовують ризикоорієнтовану систему, а для врегулювання проблеми авансових платежів міністерство пропонує враховувати в них виплати за дивідендами.

«Переконаний, що через один-два роки наша країна стане однією з ключових за умовами легкості ведення бізнесу. Адже уряд робить задля цього дуже багато. Давайте просто дочекаємося», — зазначив він.

Урядовець також наголосив, що дуже важливе завдання, над яким ретельно працює міністерство, — зменшення ставки податку на доходи фізичних осіб, які становитимуть від 0 до 10%.

Якщо цю ідею підтримають у Кабміні, то Олександр Клименко впевнений: це буде революційна зміна, адже вона спонукає до виведення зарплат із «тіні». До того ж, уряд уже передав на розгляд Верховної Ради законопроект про контроль над трансфертним ціноутворенням.