ІНЦИДЕНТ

Чому основний постачальник хлібобулочних виробів на Луганщині скоротив виробництво хліба

Стотисячні шахтарські міста Свердловськ та Ровеньки болісно відчули "тимчасові фінансові складнощі", у зв'язку з якими основний постачальник хлібобулочних виробів у регіоні - ВАТ "Коровай" - був вимушений скоротити наполовину виробництво хліба соціальної категорії споживання напередодні березневих свят. Перед цим звістка про подорожчання хліба на кілька копійок надходила з Краснодона.

Як повідомляє прес-служба Луганської облдержадміністрації, з метою недопущення соціальної напруги в суспільстві очільник області Володимир Пристюк скликав термінову нараду за участю керівників ВАТ "Коровай", ВАТ "Луганськмлин", міських голів відповідних територій, начальників структурних підрозділів облдержадміністрації. Він звернувся до голови правління ВАТ "Луганськмлин" з проханням невідкладно розпочати відпуск борошна ВАТ "Коровай" у борг, без попередньої оплати, для забезпечення жителів області хлібом у повному обсязі.

Тим часом Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу через нестачу хліба в Луганській області.

Керівництво ВАТ "Коровай" обвинувачується в необгрунтованій зупинці Свердловського хлібокомбінату 5-6 березня.

Виробництво хліба вдалося відновити тільки 8 березня при втручанні обласної прокуратури. Керівники "Короваю" пояснюють зупинку Свердловського хлібокомбінату нібито нестачею борошна. Прокурор Луганської області Микола Бескишкий, розглянувши матеріали перевірки стосовно ВАТ "Коровай", постановив порушити кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами цього підприємства за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України.

В постанові зазначено, що починаючи з січня 2011 року керівники ВАТ "Коровай", намагаючись отримати безвідсоткові кредити за рахунок обласного бюджету, зменшення ставок за раніше отриманими кредитами у комерційних банках, домагаючись підвищення вартості виробленої продукції, неодноразово зверталися в облдержадміністрацію з відповідними вимогами, погрожуючи зупинити виробництво масових сортів хліба.

З цією метою 5 та 6 березня 2011 року керівники ВАТ "Коровай", зловживаючи своїм службовим становищем, з корисливих мотивів і в інших особистих інтересах, зупинили роботу виробничих потужностей. Про свої наміри вони заздалегідь не повідомили ні мера міста, ні голову облдержадміністрації. Зазначені дії спричинили суспільний резонанс та істотну шкоду правам, свободам та інтересам громадян, порушували їхнє конституційне право, передбачене ст. 48 Конституції України, згідно з якою кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування.

За безпідставну зупинку свого структурного підрозділу Свердловського хлібокомбінату затримано голову правління ВАТ "Коровай" В. Рудого. Приводом для порушення кримінальної справи є безпосереднє виявлення прокурором ознак злочину. Досудове слідство триває.

"Ситуація із забезпеченням населення Луганської області хлібом перебуває під моїм особистим контролем. На сьогодні в регіоні немає проблем ані з борошном, ані з випічкою хліба. Тимчасові труднощі на деяких хлібозаводах уже ліквідовані", - зазначив Володимир Пристюк.

Утім, очільник області вбачає проблему ще й у тому, що соціальні сорти хліба, - зокрема "Успенський", до якого звикли жителі краю, - на Луганщині сьогодні виготовляє лише ВАТ "Коровай". Володимир Пристюк упевнений, що соціальні сорти хліба не повинні виготовлятися монополією. Тож запропонував іншим виробникам розпочати випічку таких сортів. Також голова облдержадміністрації дав доручення інспекції з контролю за цінами терміново перевірити заяви щодо можливих спекуляцій із цінами на хліб, особливо той, що пропонують приватні пекарні.