НЕ МЕЗАЛЬЯНС

Україна готова запропонувати свої можливості до проекту «Інтелектуальна оборона»

Найважливіші стратегічні питання розвитку та подальшого існування Організації Північноатлантичного договору протягом двох днів обговорювали  на саміті  в Чикаго. У зібранні взяли участь понад 60 світових лідерів, з-поміж них і Президент України Віктор Янукович.

Союзники по НАТО, об’єднані спільними цінностями та цілями, зможуть знайти рішення і загальним викликам, щоб майбутні покоління змогли насолоджуватися свободою та  демократією, заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фоu Расмуссен. «Жодна країна і жоден континент не можуть протистояти нинішнім викликам поодинці. Ми повинні оновити культуру співпраці, щоб дати нашим громадянам більше безпеки за меншу ціну», — зазначив  він. 

Тисячі протестувальників просять НАТО не воювати. Фото з сайту davlife.com

Як і очікувалося, чимало уваги  на саміті було приділено обговоренню ситуації в Афганістані та подальшої стратегії НАТО в регіоні. Президент США Барак Обама зокрема попередив, що на НАТО в Афганістані чекають складні часи. А нещодавно обраний президент Франції Франсуа Олланд, укотре наголосив: Париж виведе війська з Афганістану до кінця 2012 року, що приблизно на два роки раніше графіку.

Серед іншого союзники  заявили, що європейська система ПРО переходить до стадії «проміжної готовності», яка дає змогу перехоплювати ракети. Це означає, що в Середземному морі будуть розміщені американські військові кораблі, озброєні ракетами-перехоплювачами, а в Туреччині почне діяти радарна установка.

Як відомо, проти плану ПРО виступає Росія, яка твердить, що він може стати засобом нейтралізації її ядерного потенціалу. Однак організація Північноатлантичного договору продовжить переговори з Росією щодо створення європейської системи протиракетної оборони, за?явив  щодо цього генсек НАТО на прес-конференції за результатами першого дня саміту.

Він наголосив, що створити ЄвроПРО — виключне рішення НАТО, але Росію також запрошено для участі у цій програмі. Генсек Альянсу також висловив сподівання, що російська сторона усвідомить наявність спільного інтересу з НАТО щодо співпраці у сфері європейської ПРО.

 «Система протиракетної оброни НАТО не спрямована проти Росії та не має на меті підірвати її стратегічну роль стримування», — зазначили учасники саміту в підсумковому документі з цього питання.

А Україна проводить консультації й готова запропонувати свої можливості щодо приєднання до міжнародних проектів НАТО у рамках нової концепції співпраці та розвитку оборонних спроможностей «Інтелектуальна оборона».

Про це заявив глава Місії України при НАТО Ігор Долгов. Він зокрема зазначив, що вже відбулися перші консультації  на експертному рівні у форматі обміну інформацією.

За його словами, найбільш перспективними напрямками співпраці у такому форматі з НАТО є сфери ракетобудування, виробництва бронетехніки, радіотехнічна галузь та інші. «Усі ці напрямки становлять інтерес для НАТО. Ми лише підходимо до цього, але перспективи у нас є значними», — заявив  дипломат.

Лідери країн НАТО ухвалили також декларацію Чиказького саміту, в якій зокрема закликали Україну розв’язати проблеми в судовій системі для забезпечення її відповідності принципу верховенства права та міжнародним угодам, учасником яких є Україна, та закликали забезпечити вільні й чесні парламентські вибори восени цього року.

Лідери країн відзначили у документі й зобов’язання України посилити політичний діалог з Альянсом, а також привітали внесок України в операції під проводом НАТО.

У декларації також ще раз наголошується на тому, що Альянс продовжить вести політику відкритих дверей щодо Києва і готовий розвивати співпрацю з Україною та допомагати в реалізації реформ у рамках Комітету Україна-НАТО та Щорічної національної програми співпраці.

Уже традиційно  саміт відбувся на тлі маршів протесту.   «Ні НАТО! Досить воювати, краще беріть податки з багатих», — скандували демонстранти. За свідченнями очевидців, хода багато в чому повторювала  акції, що почалися  торік із протестів «Захопи Волл-стріт» у Нью-Йорку.

Оскільки акція була санкціонована владою рідного міста президента  Обами, поліція не заважала  її проведенню, хоча заздалегідь підготувалася до протестів і  показово  заарештувала кількох людей. Зокрема й  за підозрою в спробах виготовити «коктейлі Молотова»…