ПІДСУМКИ

Торік кількість багатіїв зросла на 754 особи
 

Днями директор департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України В’ячеслав Бусарєв підбив підсумки цьогорічної кампанії декларування доходів громадян, яка проводиться в умовах нового Податкового кодексу. За його словами, про свій майновий стан і доходи, отримані в 2011 році, відзвітували 624,6 тис. громадян. Це майже на 17 тис. більше, ніж торік. Сума перевищила минулорічну на 12,4 млрд грн і сягнула 36,6 млрд.

Посадовець порадів з того, що істотно підвищилися громадянська свідомість і податкова грамотність населення, а також подякував ЗМІ за понад 7 тис. публікацій, в яких пояснювалась важливість деклараційної кампанії. Нагадав і про вклад у її успішне проведення 4,5 тис. волонтерів і сотень податківців, які організовували зустрічі на підприємствах, надавали консультації та проводили семінари, виступали на радіо і телебаченні.

Загальна сума податку на доходи фізичних осіб, яка визначена до сплати в бюджет, становить 623,5 млн грн. Це майже на 40% більше, ніж торік. Із цієї суми вже перераховано 415,3 млн. Повернуть громадянам 135,9 млн переплачених податків.

— Практично з усіх видів доходів простежується тенденція до зростання, — наголосив В. Бусарєв. —  Найбільша питома вага в структурі задекларованих громадянами статків припадає на доходи, отримані у вигляді спадщини  чи подарунків, а також від продажу цінних паперів (корпоративних прав), іноземних доходів, продажу та оренди рухомого і нерухомого майна.

Зокрема доходи від спадку задекларували 64 тис. осіб, що на 2,5 тис. більше, ніж торік. Сума в 3,4 млрд на 600 млн більша за торішню, а податкові зобов’язання становлять 123 млн. Найбагатший спадкоємець живе в Дніпропетровську. Він отримав 1,7 млн грн і сплатив  87 тис. податку.

Щодо продажу акцій, на яких заробляють мільйонні статки, то податковій, мабуть, варто звернути увагу на протилежний бік медалі: на своєчасну виплату заробітку найманим працівникам та дивідендів дрібним акціонерам, про яких власники великих пакетів давно забули. І якщо щодо заборгованості із зарплатні податкова співпрацює з місцевими органами влади та прокуратурою, то про міноритарних акціонерів наразі не йдеться.

А тим часом кількість мільйонерів невпинно зростає. Приміром, цього року 2291 фізособа задекларувала доходи понад 1 млн грн. У 2010-му їх було на 754 менше. Загальна сума отриманого багатіями доходу становить 15,1 млрд грн, що на 5,3 млрд перевищує минулорічний показник. Мільйонери самостійно визначили своє податкове зобов’язання в сумі близько 172,2 млн грн.

Найбільше багатіїв проживає в Києві (916 осіб), Донецькій (271) та Дніпропетровській (216) областях. Стосовно найвищих статків, то їх задекларував відомий донеччанин. Торік він заробив 399 млн і сплатив майже 68 млн податків.

Серед товстосумів є не лише спадкоємці та торгівці цінними паперами, а й ті, що нажили статки на здачі в оренду майна та його продажу. 18300 орендодавців задекларували 379 млн і сплатили податкових зобов’язань 33 млн. Найбільше таких громадян проживає в Криму, Києві, Севастополі.

Чимало й тих, чиї доходи зростають з інвестиційних прибутків: 8400 осіб задекларували 2,7 млрд і сплатили  податків 139 млн грн. Приміром, житель Дніпропетровська відзвітував за 30 млн інвестиційного доходу і перерахував податку  понад 1 млн грн.

Приватні підприємці, які мають доходи понад мільйон, перерахували  податку 847 млн з доходу 43 млрд, що більше, ніж торік, на 270 млн (приріст 43%). Найбільше таких мільйонерів проживають у Дніпропетровській (444), Донецькій (429), Харківській (424) обл. Три підприємці з різних регіонів задекларували дохід понад 1 млрд грн і сплатили 19 млн податків.

Проявляють громадянську позицію й діячі культури та спортсмени. 231 митець задекларував доходів на 133 млн грн, а спортсмени подали 373 декларації на 129,5 млн. Приміром, 39 гравців-легіонерів ФК «Динамо» Київ  подали декларацій на 61 млн грн і сплатили 10,7 млн податку.

І хоча деклараційна кампанія вже давно завершилася, ті, хто хоче отримати податковий кредит, можуть і надалі подавати документи. Наразі за податковою знижкою  звернулися 149,3 тис. осіб, що менше, ніж за відповідний період минулого року, на 38,7 тис. Наступного року податкова планує запровадити подання звітів про доходи всіма громадянами. Мороки, мабуть, буде чимало. Ось тільки навряд чи зрівняється сума задекларованих всією громадою статків з доходами купки багатіїв.