СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ

Уповільнення темпів економічного зростання розвинених країн у другій половині цього року триватиме наступного і відіб'ється на ринках, що розвиваються. Таку думку висловив професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні (відомий тим, що передбачив кризу 2008 року) під час інвестфоруму, організованого групою компаній "Інвестиційний капітал України" в Києві.

За словами Н. Рубіні, відновлення розвинених економік може настільки сповільнитися, що не виключено виникнення другої хвилі рецесії. Серед ринків, що розвиваються, аналітик виділив окрему групу: Китай, Індонезію, Бразилію, ряд країн Близького Сходу і Латинської Америки, економіка яких відновлюється, проте деякий їх перегрів загрожує переоцінкою активів і надуванням "бульбашок".

В іншій групі країн, що розвиваються, - постраждалі від економічної кризи країни Балтії, деякі країни Південної та Центральної Європи, серед яких Україна. "Економіка України почала процес відновлення, однак для його подальшого посилення необхідно прискорити реалізацію реформ у фінансовій і податковій системі", - вважає Н. Рубіні.