АКТУАЛЬНО

Держава передбачає кошти на будівництво квартир і модернізацію ЖКГ

Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013–2014 роки Мінрегіону передбачено 46,9 мільярда гривень на заходи, які впроваджуються в галузях будівництва та ЖКГ. В рамках програми міністерство проводить 36 заходів, з яких 8 стосуються забезпечення громадян доступним житлом, 22 – підвищення якості послуг ЖКГ, 6 — програм регіонального блоку. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник під час прес-конференції, яка відбулася в понеділок у Будинку уряду.

— Для реалізації цих заходів проведено низку погоджувальних нарад під головуванням першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова та віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула. Уже розроблено 19 уніфікованих техніко-економічних обгрунтувань (ТЕО) на загальну суму 32,5 мільярда гривень, які буде впроваджено у всіх регіонах України. Також розроблено ТЕО проектів щодо залучення кредитів під державні гарантії на суму 14,9 мільярда гривень. Ці ТЕО передано на опрацювання Укргазбанку, який закріплений за Мінрегіоном, для вирішення питання можливості надання для реалізації цих проектів кредитних коштів, — зазначив Геннадій Темник.

Державні житлові програми — здійснення мрії про власну квартиру. Фото Володимира ЗAЇКИ

Захист  від зростання тарифів —  інвестиції

Чи намічається зростання тарифів на житлово-комунальні послуги? Безумовно, це питання цікавить усіх, тож його не оминули увагою журналісти. Адже не секрет, що й нині, коли уряд декларує стримування тарифів, у регіонах вони таки потроху підвищуються — то на одну послугу, то на іншу. Комунальники це пояснюють нестачею коштів і тим, що в разі не підвищення тарифів якість послуги може істотно знизитися, а то й зовсім її перестануть надавати. Відповідь міністра щодо тарифного питання була обнадійливою: врятувати гаманці споживачів допоможуть інвестиції. І саме на їх залучення взяло курс міністерство.

— Ми запропонували механізми, як залучити інвестиції і як їх повернути. В основу цих механізмів покладено не збільшення тарифів, а можливість провести модернізацію, зменшити витрати і за рахунок економії на витратах повернути інвестиції. Ми підготували три проекти постанов Кабінету Міністрів. У разі їх прийняття цей підхід буде затверджено.

Тим більше, що вже проведено низку переговорів із міжнародними фінансовими інституціями про можливість залучення інвестиційних коштів. Їх спрямують на зменшення енергозатратності послуг, на заміщення дорогих енергоресурсів альтернативними, на встановлення засобів обліку тощо. В результаті завдяки зменшенню собівартості послуг можна буде повернути інвестиційні кошти, не вдаючись до збільшення тарифів для населення, і забезпечити належну якість послуг.

Президент України поставив завдання: скоротити майже на 50% споживання блакитного палива підприємствами ТКЕ. Тож уже в цьому році заплановано зменшити на 1 мільярд кубометрів використання природного газу для ЖКГ. Тут можна взяти приклад з Європи, де для обігріву одного квадратного метра житла витрачають півтора кубометра газу на місяць, в Україні ж — 3–4 кубометри. Втім, резерви є.

— Кожна область до кінця червня має підготувати проекти переведення котелень на альтернативні види палива. Це правильний крок у напрямку енергозбереження, — зауважив Геннадій Темник. Він поінформував, що вже реалізовано понад 150 проектів щодо переведення котелень на альтернативні види палива. Зокрема на Одещині, Вінниччині, Рівненщині та в інших областях. Допоможе заощадити енергоресурси й реконструкція тепломереж, встановлення індивідуальних теплопунктів у будинках тощо. Також планується встановити у житловому фонді понад 5,7 тисячі засобів обліку регулювання теплової енергії та понад 23 тисячі будинкових лічильників обліку води, зазначив міністр.

Зміни на краще плануються і у водопровідно-каналізаційному господарстві. Нині, за словами міністра, в Україні втрати води в мережах — понад 30–40%, а витрати електроенергії на виробництво кубометра води у 2,5 раза більші, ніж у Європі. Тож цього року з держбюджету на модернізацію цієї сфери виділено 440 мільйонів гривень. Так, зазначив Геннадій Темник, заплановано побудувати та реконструювати 45 водозабірних споруд. На часі і встановлення станцій доочистки питної води у закладах соцсфери, реконструкція мереж та насосних станцій тощо.

Добру новину міністр повідомив і мешканцям багатоповерхівок, які користуються ліфтами. В рамках Програми вирішили  замінити майже 4 тисячі ліфтів, модернізувати — 750, а майже 500 капітально відремонтувати. На це спрямують 2 мільярди гривень, із них півмільярда — цього року. Хороший досвід такої роботи є в Харкові, і його, зазначив Геннадій Темник, варто взяти на озброєння й іншим містам.

Також, повідомив він, заплановано реконструкцію і капремонт майже 5 тисяч житлових будинків.

Загалом 28,5 мільярда гривень, або 60,7% із загального бюджету Програми активізації розвитку економіки на 2013–2014 роки виділено саме на модернізацію ЖКГ.

Оренда  з викупом під 3%

Геннадій Темник повідомив, що нині триває реалізація державних житлових програм. У них задіяно 392 житлових будинки на 16 тисяч квартир. Із них введено в експлуатацію 133 будинки, або 3 тисячі квартир. У цих програмах уже беруть участь 23 тисячі громадян. А нині планується впровадження двох нових програм: оренди з викупом та створення фонду соціального житла. За словами Геннадія Темника, Мінрегіон спільно з Мінфіном і Державною іпотечною установою розробили механізм реалізації програми оренди житла з правом викупу під 3% річних.

— Уже побудовано 3 тисячі квартир, які можна реалізовувати в рамках цієї програми, котра поки що є проектом. До кінця цього року, за прогнозами забудовників, буде здано в експлуатацію ще майже 15 тисяч квартир, — зазначив Геннадій Темник.

Щодо перспективи, то вже підготовлено 43 земельні ділянки, на яких планується побудувати 194 будинки на 22 тисячі квартир. Уже розпочато або найближчим часом розпочнеться спорудження на 9 пілотних майданчиках у Донецьку, Києві, Львові та інших містах.